Applen uusi patentti uhkaa lukita jailbreakatut laitteet

Teemu Laitila
23. elokuuta, 2010 10:08

Apple jatkaa taisteluaan laitteidensa jailbreaikkausta vastaan, vaikka Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto päätti heinäkuussa, että valmistajan asettamien suojausten kiertäminen ei ole vastoin tekijänoikeuslakeja. Apple on kuitenkin jo viime helmikuussa hakenut patenttia tekniikalle, joka käytännössä mahdollistaisi laitteiden sulkemisen etänä kun havaitaan "luvaton käyttäjä". Luvaton käyttäjä voi olla varastettua tai pelkästään jailbreakattua laitetta käyttävä henkilö.
CNET raportoi, että viime viikolla julkisuuteen tullut patenttihakemus kuvailee tekniikoita, joilla voidaan tunnistaa "tiettyjä toimintoja, jotka saattavat viitata epäilyttävään käytökseen". Epäilyttävän toiminnan havaitsemisen jälkeen voidaan ryhtyä toimenpiteisiin, joilla laitteen käyttöä pystytään rajoittamaan, eli käytännössä tekemään laite käyttökelvottomaksi. Hakemuksessa listataan epäilyttäviksi "hakkerointi, jailbreakkaus, lukituksen poistaminen tai SIM-kortin poisto". Applen tarkoituksena on myös lähestyä epäilyttäviä käyttäjiä sähköpostilla tai tekstiviestillä havaintojen jälkeen.
Patenttihakemus koskee myös tekniikoita, joilla luvaton käyttäjä tunnistetaan. Hakemus listaa esimerkiksi kameran käynnistämisen ja otettujen kuvien geotaggaamisen sekä edelleenlähettämisen käyttäjän sijainnin selvittämiseksi.
Applella on myös villimpiä suunnitelmia luvattoman käyttäjän tunnistamiseksi, "Joissain tapauksissa käyttäjä voidaan tunnista vertaamalla oikean käyttäjän ja luvattomaksi epäillyn käyttäjän henkilöllisyyksiä. Se voidaan tehdä esimerkiksi ottamalla käyttäjästä valokuva, äänittämällä käyttäjän ääntä tai käyttäjän sydämenlyönnit voidaan nauhoittaa tai mikä tahansa edellisten yhdistelmistä. Näitä tietoja voidaan verrata luvalliseen käyttäjään ja jos ne eivät sovi yhteen, voidaan tunnista luvaton käyttäjä", tietää CNET kertoa hakemuksen sisällöstä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.