Nokia N900 tunnistaa kasvoja ennätyksellisen tarkasti

Teemu Laitila
23. elokuuta, 2010 19:28

Kasvojen- tai hymyntunnistus on nykyään jopa peruspokkareiden vakio-ominaisuus. Kasvojentunnistustekniikkaa ei vielä juuri ole nähty mobiililaitteissa, mutta nyt Manchesterin yliopiston tutkijaryhmä on koodannut Nokian N900-puhelimella toimivan ohjelman, joka tunnistaa kasvojen piirteet ennätyksellisen tarkasti kännykän kameran videokuvasta. Tutkijoiden mukaan nyt kehitetty tekniikka luo pohjaa visuaalisille tunnistusmenetelmille (eli käyttäjän henkilöyden tunnistamiseen), lisätyn todellisuuden (augmented reality) sovelluksille ja jopa ihmistunteita tunnistaville roboteille.
Käyttäjää tunnistaessaan ohjelma vertaa kameran välittämää videokuvaa aiemmin tallennettuun videoon. Ohjelma pyrkii kasvoista tunnistettuja pisteitä venyttämällä ja skaalaamalla sekä kasvojen alueen kuvioinnin perusteella muodostamaan mahdollisimman yleispätevän ja neutraalin kuvan käyttäjästä. Näin vältetään esimerkiksi eri kuvakulmista ja ilmeistä johtuvia ongelmia tunnistuksessa.
Tutkijoiden mukaan biometriset tunnisteet, kuten kasvojentunnistus, korvaavat ennen pitkää helposti hukkuvat passit ja PIN-koodit.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.