Android ja N900 saivat uuden Fennecin

Kaarlo Räihä
28. elokuuta, 2010 15:37

Matkapuhelimien kohdalla vähän suosiota saanut Fennec-selain on hiljalleen lähestymässä uutta vakaata versionumeroa, kun selaimen 2.0-kehityshaarasta julkaistiin eilen ensimmäinen Alpha-versio.
Nokian N900-puhelimelle ja uudemmille Android-laitteille suunnattu selain tarjoaa Mozilla-säätiön Stuart Parmenterin mukaan monia uudistuksia ja muutoksia aiempiin versioihin nähden. Tärkeimmät näistä ovat Electrolysis ja Layers-nimiset ominaisuudet, joiden on tarkoitus nopeuttaa sivujen selaamista ja parantaa käyttöliittymän vasteaikoja.
Electrolysisin myötä käyttöliittymää ajetaan omana prosessinaan, jolloin esim. raskaat Javascript-sivut eivät enää jatkossa estä sivulatauksien pysäyttämistä tai selaimen sulkemista.
Layers tukee puolestaan mobiililaitteiden rautakiihdytystä mm. kuvien ja tekstin piirtämisessä, jolloin esim. zoomaukset ja vieritykset toimivat nopeammin. Alpha-versiossa Layers ei ole vielä mukana, mutta syyskuun aikana julkaistavassa Beta-versiossa ominaisuuden pitäisi olla mukana.
Aiempien Fennecien tapaa mukana on Sync-ominaisuus, jonka avulla Firefox-perheen selainten tiedot (kuten kirjainmerkit) saa pidettyä ajan tasalla.
Muita 2.0:n suunniteltuja uudistuksia ovat kunnollinen monikosketustuki, erillinen virtuaalinäppäimistö, paremmat hakutoiminnot, vahingossa suljettujen välilehtien palautusmahdollisuus, RSS-tuki ja paremmat virransäästöominaisuudet.
Alla selaimen Android-versiota esittelevä video

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.