Testissä iPhone 4: Antenniongelmia vai mullistavia ominaisuuksia?

Matti Robinson
31. elokuuta, 2010 13:05

Viime huhtikuussa yllättäen koko maailman silmien eteen astunut uusi iPhone ihastutti ja -- ainakin Applea -- vihastutti. Gizmodo-verkkosivuston käsiin saama prototyyppi esitteli ensimmäistä kertaa ihmisille täysin uusitun ulkomuodon. Muotoilusta puhuttiin lähes yhtä paljon kuin epäillystä aitoudesta, mutta riippumatta skeptisismistä, laite tuli muutama kuukausi myöhemmin myyntiin juuri sellaisena.
Applen uutta matkapuhelinta jonotettiin yötä myöten jo neljättä kertaa. Edellinen 3GS-malli oli jättänyt monet pettyneeksi, sillä uudistuksia tuli erittäin niukasti. Tällä kertaa puhelin oli muuttanut paitsi ulkonäköä, myös näytön ja kameran tarkkuuksia sekä antennitekniikkaa. Uutuuslaitteen puhutuin ominaisuus ensimmäisten päivien aikana oli sen Retina-näyttö, jonka pikselitiheyden kerrottiin ylittävän ihmissilmän erottelukyvyn. Näyttö kuitenkin unohtui pian, sillä Applen "vallankumouksellisella" antennitekniikalla olikin synkkä toinen puoli.
Pian alun hysterian ja epämääräisten testejen jälkeen antenniongelmista saatiin myös luotettavaa tietoa, jonka myötä Apple suostui sen kummemmin vikaa myöntämättä antamaan kaikille iPhone 4:n ostajille ilmaiseksi suojuksen, jolla ongelma eliminoitiin. Antennagate hiipui heti lehdistötilaisuuden jälkeen hieman taka-alalle.
Edellämainittujen teknisten uudistusten lisäksi laitteeseen on istutettu uusi käyttöjärjestelmä, iOS 4. Kirjoitushetkellä versiossa 4.0.2 kulkeva iOS toi mukanaan muun muassa moniajon, kuvakekansiot, iBooks-kirjasovelluksen ja kosketustarkennuksen videokuvaukseen.
Tässä artikkelissa tulemme käsittelemään lähinnä puhelimen uusia ominaisuuksia unohtamatta katsausta kohuttuun antenniongelmaan.

Sisällysluettelo


iPhone 4:n heikkoudet ja vahvuudet lyhyesti


Myyntipakkauksen sisältö



Muotoilu ja rakenne


Uuden iPhone 4:n rakennetta ihmeteltiin vuotojen yhteydessä, sillä varsin paljon edellisestä mallista muuttunut ulkonäkö oli monen mielestä jopa epä-Applemainen. Erityisesti puhelinta kiertävän metallisen kehyksen liitoskohdat ihmetyttivät. Mustat "raot" selitettiin myöhemmin julkistustilaisuudessa uudella tekniikalla, jonka avulla kaksi mustilla viivoilla erottuvaa metallireunusta toimivat ulkoisina antenneina.

Metalli- ja lasipinnat tuovat puhelimelle eittämättä jämäkän ja laadukkaan rakenteen. Viimeistely on Applelta tuttuun tapaan lähes virheetöntä, joten silmänruokaa puhelin tarjoaa. Kolikolla on kuitenkin tässäkin tapauksessa kääntöpuoli. Metallirungon "päälle" asetetut lasilevyt ovat alttiita kolhiintumaan. Muun muassa puhelimen pudottaminen johtaa siis erittäin todennäköisesti joko etu- tai takalasin rikkoutumiseen. Ilmeisesti muotoilusyistä lasit on reunustettu ainoastaan ohuella listalla. Kuoren takaosan lasin olisi voinut korvata jollain kestävämmällä ja ei-niin-liukkaalla materiaalilla.

Näytön lasipinnan mahdollinen rikkoutuminen on kallista korjauttaa, ja yhden iPhone 3G -näyttölasin vaihtaneena voin sanoa, ettei se ole kovin helppoa ja mukavaa kotikonstein.
Puhelimella on vaatimattomiin mittoihin (115.2 x 58.6 x 9.3 mm) suhteutettuna paljon painoa. 137 gramman paino kuitenki toi mielestäni puhelimen käyttämiseen hieman lisää vakautta, joka liukasta lasia käpälöidessä ei ole ollenkaan huono asia. Metallin ja lasin tuoma paino tuo mieleen pikemminkin työkalun kuin lelun.
Aiemmista iPhoneista tutusti laitteesta löytyy näytön alapuolella oleva kotinäppäin sekä vasemmalla reunustalla äänenvoimakkuuden säätimet ja kytkin äänettömälle profiilille. SIM-korttipaikka on siirretty puhelimen yläosasta oikeaan reunustaan ja kaiuttimet löytyvät puolestaan puhelimen alaosasta. Huomasin usein videoita katsoessa, että kaiuttimet peittyvät helposti oikean käden sormien alle vaimentaen äänet.

Näyttö


Apple päivitti puhelimensa näyttöä kolmen vuoden taipaleen jälkeen ensimmäistä kertaa. Maagisen, 3,5 tuuman Retina-näytön resoluutio on peräti 640 x 960 eli 4 kertaa tarkempi kuin aiemmissa iPhoneissa. Lisäksi pikselitiheyteen on panostettu, sillä näytön luvataan yltävän aina 326 DPI-tarkkuuteen asti. Yksi pikseli on iPhone 4:ssä siis vain 78 mikrometriä leveä.
Resoluutiovertailu iPhone 4:n ja iPhone 3GS:n välillä:

Näyttö on erittäin komea ja tarkka. Vaikka se ei yllä teknisesti kaikilla osa-alueilla Samsungin Super AMOLED -näyttöjen tasolle, niin kyseessä on yksi markkinoiden parhaimmistoon kuuluvista näytöistä. 640 x 960 -resoluution tarkkuus 3,5 tuuman näytöllä vakuuttaa.

Aiemmista malleista tuttu kapasitiivinen kosketusnäyttö tukee 16 miljoonaa väriä, monikosketusta ja on varustettu naarmuja estävällä sekä likaa hylkivällä pinnoitteella. Näyttö vastaa kosketukseen tutun herkästi eikä valittamista näytöstä juuri löydy.

Yhteydet, muisti ja prosessori


Neljännen sukupolven iPhone on varustettu iPadissä gigahertsin kellotaajuudella hyrräävällä Apple A4 -prosessorilla. Se päihittää selvästi aiemman 600 megahertsin ARM Cortex A8 -suorittimen ja jopa muun muassa Googlen Nexus One -puhelimesta löytyvän gigahertsin Snapdragon-suorittimen. Seuraava koetinkivi A4:llä onkin pian puhelimiin istutettava ensimmäinen 45nm Snapdragon, joka kellottaa 1,3 gigahertsiä.
Valitettavasti testin aikana käytössä ei ollut iPhone 3GS:ää, joten nopeusvertailut sen kanssa jäivät tekemättä. 3G-mallin väliset erot käyttöliittymän sulavuudessa olivat pieniä, mutta prosessori-intensiivisemmässä käytössä iPhone 4 vie ja edeltäjät vikisevät. Muun muassa JavaScript-suoritusnopeus on iPhone 4:ssä eri luokassa. Ainoastaan muutaman kerran käyttöliittymä töksähti alle sekunnin ajaksi, eivätkä nekään todennäköisesti johtuneet suorittimen kuormasta.
Myös RAM-muistin määrä on tuplaantunut aiemmasta 3GS-mallista. Nyt tarjolla on 512 megatavua RAM-muistia, jolla iPhone 4 on samalla viivalla muun muassa HTC Desiren, Samsung Galaxy S:n ja Motorola Droid X:n kanssa.

Bluetooth yhteys ei edelleenkään tue kuin Applen suosimia laitteita, mutta mukaan on mahdutettu nyt tuki Bluetooth-näppäimistöille. Puhelimen kaikki tekstikentät voi siten täytttää iPadin tapaan myös erillisellä näppäimistöllä, mikäli siihen näkee tarvetta.
Lisäksi tähän kategoriaan liittyy yksi muukin merkittävä uudistus. Puhelin tukee nyt ensimmäistä kertaa 900MHz taajuutta, mikä parantaa 3G-kuuluvuutta huomattavasti -- erityisesti vähemmän asutuilla seuduilla.

Antenni ja mahdolliset ongelmat


Antennikohun johdattelemana allekirjoittanut kertoo asiasta omat näkemyksensä. Ensinnäkin on selvää, että kyseessä on suunnittelumoka. Apple yritti väistää vastuuta esittämällä muiden valmistajien puhelimia vastaavissa tilanteissa. Vaikka useat puhelimet tiputtavat palkkeja, mikäli ne käärii folioon, niin en ole tähän mennessä nähnyt yhtään puhelinta, joka yhden sormen kosketuksella tekisi saman.

Ilmaisia muovisuojuksia, jotka poistavat ongelman, on saatavilla vielä syyskuun loppuun asti. Mikäli lisäpaino ja -koko sekä muuttunut ulkonäkö eivät haittaa, on ongelmaan siis helppo ratkaisu. Vääjäämättä tulee kuitenkin mieleen, miksei puhelimen ulkokuorta tehty muovista, jos sen toiminta vaatii suojuksen?
Verkossa ja verkon ulkopuolella on esitetty myös argumentteja, että nk. death grip olisi epäergonominen ja epäluonnollinen tapa pitää puhelinta kädessä. Kuitenkin vasemmassa kädessä puhelinta pidettäessä on pikemminkin erittäin luonnollista osua käpälällään kohtaan, joka aiheuttaa ongelmia. Oikeassakin kädessä pidettäessä sormet peittävät ajoittain antennien liitoskohtaan.
Allekirjoittaneen ja toisen PV.comin testaajan kätösissä antennivika aiheutti tilanteesta ja verkonlaadusta riippuen aina jotain ongelmia. Toimistoomme kuuluu suhteellisen hyvin 3G-signaali, joten pöydällä ollessa puhelin näyttää neljää palkkia. Vasempaan käteen otettaessa puhelin tiputtaa 3G-palkit täysin ja siirtyy EDGE:lle parhaimmillaan alle 10 sekunnissa. Todellisuudessa muutos voi olla jopa nopeampaa.
Tämä muutos tarkoittaa datasiirrossa huimaa nopeuseroa. Nopeus tippui testeissä 5-15 kertaa pienemmäksi hyvässä verkossa, ja hieman huonommassa verkossa, esimerkiksi taajaman ulkopuolella, verkosta voi tippua kokonaan. Puhelimen datasiirto hidastuu samantien kun käsi koskettaa kriittistä kohtaa, joten nopeusmuutos ei koske ainoastaan, mikäli puhelinta on pitänyt kädessä pidemmän aikaa.
Asiantuntijoiden mukaan signaalin heikkeneminen ei ainoastaan hidasta dataa ja keskeytä puheluita, vaan laite syö tällöin myös enemmän akkua. Tätä emme valitettavasti pystyneet todentamaan.
Onkin toivottavaa, että puhelimen uusi versio, jossa antenni on sijoitettu puhelimen sisälle, tulee markkinoille mahdollisimman pian.

Käyttöliittymä ja käytettävyys


Apple on tehnyt muutamia muutoksia käyttöliittymään ja käytettävyyteen. Tärkein uudistuksista on luonnollisesti moniajo, joka mahdollistaa useampien ohjelmien yhtäaikaisen ajamisen. Valitettavasti kyseessä on hieman rampautettu ominaisuus, sillä ohjelmat eivät jatka toimintaansa normaalisti taustalla. Tämä tarkoittaa monien ohjelmien kohdalla, ettei moniajosta ole varsinaisesti hyötyä -- lukuunottamatta helpompaa käynnistystä moniajonäkymän kautta. Tässäkin tapauksessa kolikolla on toki kääntöpuoli. Apple nimittäin kertoo, että puolittainen moniajo on huomattavasti säästeliäämpää akulle.

Ohjelmien sulkeminen on uuden moniajon johdosta hankalampaa. Sovelluksia ei voi mitenkään sulkea poistuessa kyseisestä sovelluksesta. Moniajoikkuna ei myöskään sisällä päällä olevaa sovellusta, joten mikäli päällä olevan sovelluksen haluaa sulkea, täytyy ensin siirtyä johonkin toiseen ohjelmaan tai kotinäkymään, avata moniajonäkymä ja sulkea tämän jälkeen ohjelma. Koska sovelluksia ei ole kovin helppo sulkea tai niitä ei edes tarvitse sulkea, kertyy moniajoikkunaan helposti viisi sivullista sovelluksia, joista ei ole välttämättä helppo löytää haluamaansa.
Kaiken kaikkiaan moniajo on kuitenkin erittäin tervetullut ominaisuus iPhonelle. Kyseessä ei ole todellakaan täydellinen ratkaisu, mutta ehdottomasti yksi puhelimen parhaista uudistuksista.
Käyttöliittymästä löytyy uutena ominaisuutena lisäksi kansiot, joihin on mahdollista yhdistää useita sovelluksia yhden kuvakkeen alle. Puhelin määrittää kansiolle automaattisesti kategorian yhdistettyjen sovellusten avulla, mutta kansion nimeä on mahdollista myös muuttaa. Ominaisuudelle löytyy käyttöä varmasti mikäli ohjelmia on neljättä sivua, mutta lyhyen tekstijakson aikana en niitä kovin tarpeellisiksi kokenut.

Joitain pienempiäkin uudistuksia on tullut. Nyt on mahdollista muun muassa muuttaa sekä lukitus- että kotinäkymän taustakuvia.
Käytettävyys iPhone 4:ssä on tuttua huippuluokkaa. Mobiilimaailman ehdotonta eliittiä oleva nopeus yhdistettynä herkkään ja hyvävasteiseen käyttöliittymään saavat aikaan erinomaisen käyttökokemuksen.

Kamera ja valokuvat


Kamerarintamalla nähdään huomattava askel eteepäin. Uusi iPhone on varustettu 5 megapikselin kameralla, jossa on 3GS:stä poiketen myös LED-kuvausvalo, sekä VGA-tasoisella etupuolen kameralla. Kakkoskameraa voi käyttää sekä Kamera-sovelluksella että FaceTime-puheluissa. FaceTime on perinteistä videopuhelua vastaava toiminto, joka on rajoitettu tällä hetkellä vain iPhone 4 -puhelinten välille. Lisäksi sovelluksessa on harmittava yhteysrajoitus, sillä videopuhelut ovat mahdollisia vain langattomien WLAN-verkkojen välillä.

Puhelimen ensisijainen kamera on aiempaa parempi. Kolmen megapikselin kamerasta on hypätty viiteen megapikseliin, jonka huomaa kuvissa, mutta still-kuvien perusteella puhelinta ei voi mitenkään edistykselliseksi kutsua. Suurin parannus koskee kuitenkin videokuvausta, jossa päästään jo varsin hyvään HD-laatuiseen kuvaan. Kosketustarkennus toimii nyt still-kuvien lisäksi myös videota kuvatessa.
Videoita voi lähettää suoraan puhelimesta YouTubeen, mutta ominaisuuden käyttöaste jäisi itsellä ainakin varsin olemattomaksi, sillä se ei tue 720p-resoluution teräväpiirtovideoita. Suoraan puhelimesta lähetetty video ilmestyy YouTubeen vaatimattomalla 360p-resoluutiolla. Mikäli videon haluaa teräväpiirtolaatuisena verkkoon, se täytyy kierrättää tietokoneen kautta. Valokuvien lähettäminen verkkopalveluihin ei onnistu laitteesta ilman erillistä ohjelmaa, joita kuitenkin löytyy App Storesta.

Valitettavasti dedikoitua kameranappia ei vieläkään löydy puhelimen kyljestä.
Galleria on pitkälti tuttu aiemmista versioista, mutta yksi uusikin ominaisuus löytyy. Paikat-tabin alta kuvia ja videoita voi selata kartalla kuvauspaikan mukaan. Google Mapsiin pohjautuva ominaisuus listaa luonnollisesti ainoastaan ne kuvat, jotka on otettu paikannus päällä. Kartalta esimerkiksi lomakuvien etsiminen on huomattavasti mukavempaa, ja tuo siten hieman lisäarvoa galleriasovellukselle.

Esimerkkikuvat ja -videot






Viestit ja sähköposti


Uuden iPhone 4:n viestintäominaisuudet ovat kutakuinkin samanlaiset kuin aiemmillakin. Muutamia uudistuksia toki on tehty, mutta ne koskevat lähes ainoastaan Mail-sähköpostisovellusta. Tärkeimpiin uudistuksiin kuuluvat yhdistetty sähköpostilaatikko sekä sähköpostien ryhmitys.
Mainituista uudistuksista ensimmäinen mahdollistaa useiden tilejen sähköpostien yhdistämisen yhdeksi sähköpostilaatikoksi. Uuden Mail-sovelluksen ansiosta sovellukseen voi lisäksi asettaa myös useamman Exchange-tilin. Toinen uudistus mahdollistaa samaan viestiketjuun kuuluvien sähköpostien ryhmittämisen yhden otsikon alle. Valitettavasti toiminto ei ainakaan Gmailin kanssa toimi aivan yhtä pommin varmasti kuin itse Gmailissa. Ryhmitys on myös mahdollista poistaa käytöstä, mikäli yksi ylimääräinen klikkaus sähköpostien lukemisessa ärsyttää.

Ainoa näkyvä uudistus tekstiviesteille tarkoitetussa Viestit-sovelluksessa näyttää olevan viestin pituutta mittaava kenttä, jonka saa päälle asetuksista.
Apple on omien sanojensa mukaan parantanut erityisesti viestejen kirjoituksessa käytettävää automaattista korjausta. Parannusta ei testeissä pystytty todentamaan -- vaikka sitä on eittämättä tapahtunut ainakin englannin kielessä -- mutta sen sijaan ärsyttävät sanojen korvaukset ja allekirjottaneen logiikkaan sopimaton korjaustapa iskoistuivat mieleen.


Toisin kuin oletin/muistin, iPhone korvaa sanat aina automaattisesti, mikäli se löytää omasta mielestään sopivan korjauksen. Mikäli sanaa ei halua korvata ehdotetulla sanalla, tulee korjattua sanaa tai sen vieressä olevaa raksia klikata. Itselleni sopivampi tapa olisi, mikäli puhelin ei korvaisi sanoja, jos ehdotusta ei hyväksy sanaa napsauttamalla. Ongelma poistuu kuitenkin helposti kun automaattikorjauksen ottaa pois päältä. Vertailun vuoksi Google tuntui tässä tapauksessa tietävän hieman paremmin mitä haetaan.

Näppäimistön järjestely oudoksuttaa iPhonessa. Toisin kuin tavallisessa näppäimistössä ja valtaosassa QWERTY-puhelimia, näppäimistön alariviltä löytyvä M-kirjain on L-kirjaimen alapuolella. Tämä aiheuttaa ainakin aluksi virhepainalluksia, mutta todennäköisesti tottuneempi käyttäjä ei kärsi ongelmasta juurikaan.

iBooks


Uuteen iOS 4 -käyttöjärjestelmään voi nyt ladata myös ilmaisen iBooks-kirjasovelluksen. Sovelluksen saa ladattua luonnollisesti App Storesta, ja kyseessä on samainen sovellus, joka tuotiin myös iPadille. Sovelluksen mukana tulee ilmainen Nalle Puh -kirja, jonka avulla on mahdollista katsastaa sovelluksen toimintaa. Lisäksi iBooks Storesta on saatavilla valikoima muita ilmaisia kirjoja. Ikävä kyllä tähän loppuukin tarjonta Suomessa. Saatavilla ei ole nimittäin yhtään maksullista kirjaa, ja siten iBooks Storen valikoima on erittäin suppea.

Yleisesti ottaen tämä ei ole kovinkaan paha takaisku, sillä kirjojen lukeminen TFT-näytöltä ei sovellu ainakaan omille silmille. Yhden kirjan olen kokonaisuudessaan lukenut puhelimella, toista en todennäköisesti koskaan tule lukemaan. Mielestäni iBooks soveltuukin ainoastaan lyhytaikaiseen lukemiseen, kuten esimerkiksi linja-automatkalle.

Selain


Mobiili-Safari ei ole kokenut kummoisiakaan muutoksia. Totta puhuen selain on ollut aiemminkin muutamaa puutetta lukuunottamatta varsin loistava kapistus. Kuten jokainen varmasti tietää, ei Flash-tukea iPhonella ole (eikä tule), mutta lisäksi kaipaamaan jää esimerkiksi laajempaa tukea tiedostojen lataamiselle sekä sivulta etsimistä.
Muutamia uudistuksiakin kuitenkin löytyy. Oletus hakukoneeksi voi nyt valita Yahoon ja Googlen lisäksi Microsoftin Bing-hakukoneen. Lisäksi hakupalkki osaa nyt ehdottaa hakusanoja, joka helpottaa kirjoitusurakkaa huomattavasti.
Uuden suorittimen ansiosta selaaminen on vaivatonta, ja sivujen scrollaaminen ja zoomaaminen nopeaa. JavaScript-suoritusnopeus on niin ikään huippuluokkaa. Myös latauksen aiheuttamaa ruutukuviota näkee scrollatessa entistä harvemmin.

Yhteenveto


Apple jatkaa iPhone 4:llä siitä mihin 3GS jäi. Lähes kaikkea on hieman parannettu ja muutamia erittäin tärkeitä ominaisuuksia on lisätty listan jatkoksi. Tärkeimmät ja näkyvimmät uudistukset koskevat Retina-näyttöä ja moniajoa. Kummatkin parantavat merkittävästi iPhonen asemia muita älypuhelimia vastaan.
Ei sovi unohtaa myöskään suorittimen ja muiden komponenttien tuomaa nopeushyötyä, joka ilmenee parhaiten raskaiden verkkosivujen ja pelejen toiminnassa. RAM-muistin tuplaaminen 512 megatavuun mahdollistaa moniajon käytön ilman pätkimisiä tai jumittamisia. Akkukestoakin on Applen numeroiden mukaan parannettu.
Kaikki ei kuitenkaan ole maagista tai vallankumouksellista. Ehdottomasti puhelimen heikoin osa-alue on sen ongelma-antenni. Ilman metallireunuksen kriittistä liitoskohtaa suojaavaa suojusta puhelinta ei voi suositella. Mikäli erehtyy pitämään puhelinta "väärin", hyöty nopeista HSDPA-datayhteyksistä ja 900MHz:n matkapuhelinverkkojen tuesta häviää kuin tuhka tuuleen.
Vaikka iOS 4 toi tukuittain uudistuksia, niin käyttöliittymä alkaa jäädä kilpailijoiden jalkoihin. Muokattavuus ei ole Widget-minisovellukset mahdollistavien, kilpailevien alustojen luokkaa, vaikka nyt sovelluksia voikin jo järjestellä kansioihin.
App Store tarjoaa entistä laajemman valikoiman sovelluksia, joten lähes kaikkeen on saatavilla sovellus. Android Marketin kova kiri ja App Storen ajoittain kyseenalaisetkin sovellusten hylkäämiset ovat kuitenkin tasoittaneet kilpailua.
Kahtena peräkkäisenä vuotena Puhelinvertailu.comin vuoden puhelimeksi valitun iPhonen neljäs versio on nyt tiukemman taistelun edessä kuin koskaan. Uudet Android-laitteet ovat kirineet käytettävyydessä iPhonen etumatkaa ja joillain muilla osa-alueilla on menty jo ohi. Applen kotimaassa Yhdysvalloissa Android on ohittanut myyntiluvuissa iPhonen ainakin hetkellisesti.
Ongelmakohdista ja puutteista huolimatta iPhone 4 on loistava laite ihmiselle, joka ei vaadi alustalta äärimmäistä avoimmuutta, ja arvostaa helppokäyttöisyyttä, toimivuutta ja sukkelaa käyttökokemusta.
Apple iPhone 4 tulee kilpailemaan muun muassa Samsungin tuoretta Galaxy S -puhelinta sekä syyskuussa markkinoille saapuvaa Nokia N8 -mallia vastaan. Puhelinvertailu.com testaa seuraavaksi nämä iPhonen kilpailijat.

Lue myös nämä
Tägit
arvostelut iOS Apple iPhone Apple
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.