Geohot julkaisi jailbreakin iOS 4.1 -laitteille

Kaarlo Räihä
10. lokakuuta, 2010 13:41

Erinäisille laitteille epävirallisia firmware-päivityksiä ja muita muokkauksia julkaissut Geohot-nimimerkin taakse kätkeytyvä George Hotz on jälleen noussut otsikoihin julkaisemalla limera1n-ohjelman, jonka avulla voi jailbreikata iOS 4.1 -versiolla varustetut iPhone 3GS -, iPod Touch 3G -, iPad-, iPhone 4 - ja iPod Touch 4G -laitteet.
Geohotin mukaan Apple hävisi samalla kissa ja hiiri -leikin, sillä löydetty tietoturva-aukko on kuulemma mahdoton korjata ohjelmallisesti, joten tulevat iOS-päivitykset eivät auta Applea, vaan aukko voidaan korjata vain rautatason muokkauksilla.
Toistaiseksi limera1n-ohjelmasta on julkaistu vasta Windows-versio, mutta ohjelmasta on luvassa myöhemmin ainakin Mac OS X -versio. Jailbreak-operaatio vaatii limera1n-ohjelman lisäksi USB-kaapelin ja iLaitteen palautustilan käyttämistä, joten se ei ole aivan yhtä yksinkertainen kuin iOS 4:n kanssa toiminut jailbreakme.com-temppu, mutta operaation pitäisi onnistua tavallisenkin kuluttajan toimesta.
Onnistuneesti suoritetun limera1n-ohjelman ajon jälkeen omaan iLaitteeseen voi asentaa Cydia-sovelluksen, jonka myötä epävirallisten ohjelmien asentaminen laitteisiin onnistuu vaivattomasti. Lisäksi jailbreak mahdollistaa puhelimissa olevien operaattorilukitusten kiertämisen, jolloin puhelinta voi käyttää haluamansa SIM-kortin kanssa. Jailbreakin käyttäminen saattaa kuitenkin vahingoittaa laitetta, joten asentaminen tapahtuu aina omalla vastuulla.
Geohot sanoo hyökkäyksen toimivan lisäksi uusilla Apple TV -laitteilla. Kyseisille laitteille ei ole kuitenkaan juuri julkaistu sovelluksia, joten tällä hetkellä yhteensopivuus on lähinnä pieni kirsikka kakussa. Laitetuki kasvaa jatkossa iPod Touch 2G -yhteensopivuudella, mutta iPhone 3G -puhelinten osalta Geohot suosittelee redsn0w-sovelluksen käyttämistä.
Nyt julkaistun limera1n-ohjelman lisäksi lähiaikoina julkaistaan myös vastaava GreenPois0n-sovellus Chronic Dev Team -ryhmän toimesta. GreenPois0n piti alun perin julkaista jo tänään, mutta Geohotin julkaiseman koodin myötä GreenPois0nia aiotaan muokata paremmin toimivaksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.