Vain kehittyneemmät LTE- ja WiMax-tekniikat saavat 4G-leiman

Kaarlo Räihä
23. lokakuuta, 2010 22:59

Tappelu virallisen 4G-termin merkityksestä on pian tulossa päätökseen, sillä ITU-standardointijärjestö kertoi tällä viikolla valinneensa LTE-Advanced- ja WirelessMAN-Advanced-standardit täyttämään IMT-Advanced-vaatimukset.
Yhteensä ehdokkaita oli 4G-leimalle kuusi kappaletta. LTE-Advancedin ja WirelessMAN-Advancedin (WiMAX IEEE 802.16m) menestys ei tullut varsinaisesti suurena yllätyksenä, sillä niiden voitto varmistui käytännössä jo tänä kesänä, kun Etelä-Korean viestintäviranomaiset kertoivat molempien tekniikoiden saaneen hyväksynnän ITU:lta.
LTE-Advanced saanee virallisen siunauksensa ensi kuun lopulla Genevessä ja WirelessMAN-Advanced saanee vastaavan kunnian ensi vuoden alkupuolella.
Monet matkapuhelinoperaattorit ja puhelinvalmistajat ovat kuitenkin jo myyneet omia 4G-tuotteita, jotka eivät kuitenkaan täytä näitä ITU:n vaatimuksia, koska ne perustuvat joko vanhempiin LTE- tai WiMax-tekniikoihin. Täten monet pitävät tilannetta kuluttajien kusettamisena, mutta esim. WiMax-verkkoa asiakkailleen tarjoava Clearwire pitää tekniikan harppausta niin suurena, että 4G-termiä voidaan käyttää. Samaan aikoo syyllistyä myös Verizon, jonka on tarkoitus avata loppuvuoden aikana maailman ensimmäinen kattava LTE-verkko, jota markkinoidaan tietenkin 4G-termillä.
Varsinaisia 4G-tuotteita saadaan arvioiden mukaan markkinoille vasta vuosien 2014-2015 välisenä aikana, joten väärällä 4G:llä ratsastaminen yleistynee sitä odotellessa vauhdilla, koska esim. joidenkin käyttämä 3.9G-termi LTE- ja WiMax-tuotteista ei kuulosta yhtä myyvältä.
Tiedonsiirtonopeuden osalta LTE-Advanced ja WirelessMAN-Advanced ovat mukana harppaus eteenpäin, sillä IMT-Advanced vaatii liikkuvalle laitteelle nimellistä 100 Mbps -siirtonopeutta. Nykyiset LTE- ja WiMax-verkot tarjoavat kuluttajille käytännössä 3-12 Mbps -tiedonsiirtonopeuksia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.