VLC Player poistumassa AppStoresta lisenssiongelmien vuoksi

Teemu Laitila
2. marraskuuta, 2010 11:25

Suosittu mediasoitin VLC Player on näillä näkymin poistumassa Applen iOS-laitteille sovelluksia myyvästä AppStoresta. Syynä on AppStoren ja VLC:n lisenssiehtojen yhteensopimattomuus. Yksi VLC:n pääkehittäjistä, Rémi Denis-Courmont teki Applelle ilmoituksen lisenssiehtojen vastaisesta levityksestä. VLC Playeria levitetään Gnu General Public License -lisenssin (GPL) alaisuudessa.
GPL:n ehtoihin kuuluu, että käyttäjällä on oikeus kopioida ja levittää ohjelmaa vapaasti. Vaikka VLC onkin tarjolla ilmaisena latauksena, Apple asentaa oman kopioinnin ja levittämisen estävän DRM-rajoitteensa myös ilmaiseksi ladattaviin ohjelmiin. Toinen GPL-lisenssin kohta vaatii myös ohjelman lähdekoodiin tehtyjen muutosten julkaisua samaisen GPL-lisenssin alla. Lisenssin mukaan Applenkin tulisi siis julkaista DRM-sovelluksen lisäämisestä johtuneet muutokset, mihin Apple ei liene valmis.
Samanlainen lisensointiongelma nousi esille myös GO-sovellus GNU Go:n kohdalla aiemmin. Apple päätyi poistamaan sovelluksen kaupastaan.
Edit:korjattu GNU Go -sovelluksen kuvausta

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.