Symbian-säätiö muuttuu pelkäksi lisensoijaksi - Nokia jatkaa Symbianin kehitystä

Kaarlo Räihä
8. marraskuuta, 2010 20:00

Symbian-ohjelmistoalustan tulevaisuus on herättänyt viime aikoina runsaasti keskustelua, ja tänään Symbian-säätiö pudotti todellisen pommin kertomalla säätiön täysin uudesta suuntauksesta, jonka myötä säätiö hoitaa jatkossa vain lisensointiin keskittyviä asioita.
Yllättävä strategianmuutos päätettiin tänään säätiön johtokunnan kokouksessa. Säätiön johdossa toimiva Tim Holbrow sanoi matkapuhelinalan muuttuneen viime aikoina seismisesti, jonka seurauksena monet säätiön jäsenistä ovat keskittäneet energiaansa muualle. Tämän takia säätiön toiminta ei voi jatkua nykyisessä muodossaan.
Jatkossa Symbian-säätiön toiminta koostu vain lisensoinnista, johon kuuluvat ohjelmistot ja immateriaalioikeudet, kuten Symbianin tuotemerkki. Toiminnan selvän vähentymisen johdosta osa työntekijöistä saa lähteä huhtikuuhun mennessä.
Symbianin kehityksestä vastaa jatkossa suurista nimistä ainoastaan Nokia, joka kertoo omassa lehdistötiedotteessaan tukevansa Symbiania edelleen täysillä. Matkapuhelinjätin älypuhelinpuolella johtotehtäviä tekevä Jo Harlow sanoo, ettei Symbianin tulevaisuus ole riippuvainen Symbian-säätiöstä. Harlowin mukaan säätiön ilmoitus ei vaikuta millään tavalla Nokian suunnitelmiin, vaan Nokia aikoo tarjota innovaatioita ja tukea Symbianille myös jatkossa.
Symbian-säätiön mukaan Nokia jatkaa ohjelmistoalustan kehitystä nykyisen avoimen mallin mukaan. Siirtymästä koetetaan tehdä mahdollisimman kivuton kaikille osapuolille, ja tarkempia tietoja muutoksista on luvassa myöhemmin.
Nokian ilmoitus saattaa tietää hyvää niille yrityksen Symbian-osaajille, joiden uraputkea YT-neuvottelut tällä hetkellä uhkaavat.
Nokia painottaa tiedotteessa, että Symbianin osalta kehitys painottuu pitkälti QT-ympäristöön. Nokian Symbian-panostuksen kärjessä ovat N8-, C7-, C6-01- sekä E7-puhelimet, joiden yhteiseksi myyntitavoitteeksi on asetettu 50 miljoonaa tuotetta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.