TeliaSonera avaa LTE-verkon Turkuun ennen vuodenvaihdetta

Kaarlo Räihä
11. marraskuuta, 2010 15:25

Suomen hyppäys nopeampiin matkaviestintäverkkoihin käynnistyy pian, sillä TeliaSonera on avaamassa oman LTE-verkkonsa kuluttajille Turussa vielä tämän vuoden aikana.
Turun lisäksi paremmista tiedonsiirtonopeuksista pääsevät nauttimaan lähiaikoina myös Helsingissä liikkuvat kuluttajat, kun LTE-verkko avataan siellä ensi vuoden alkupuolella.
Vaikka LTE-yhteensopivia matkapuhelimia ei markkinoilla ole juuri näkynyt, ovat LTE-mokkulat näkyneet jo useiden valmistajien tuotelistoilla, joten ensi vuonna operaattoreiden mokkulakilpa jatkunee LTE-mallien voimin.
Nähtäväksi jää miten Suomessa toimivat operaattorit aikovat mainostaa LTE-verkkojaan. Esim. Yhdysvalloissa operaattorit mainostavat LTE- ja WiMAX-verkkojaan 4G-termin voimin, vaikka ITU-standardointijärjestö on antamassa virallisen 4G-leiman vain LTE-Advanced- ja WirelessMAN-Advanced-standardeille.
LTE tuo kuitenkin nykyisiin 3G-verkkoihin verrattuna selviä parannuksia, sillä tiedonsiirtonopeudet kasvavat teoriassa 100/50 Mbps -tasoon. Käytännössä nopeudet ovat olleet Ruotsissa ensimmäisten verkkojen osalta 40/5 Mbps -tasolla.
Kasvaneiden tiedonsiirtonopeuksien lisäksi LTE tuo 3G-verkkoihin verrattuna pienemmät viiveet, joiden myötä pitäisi onnistua esim. verkkoräiskintöjen pelaaminen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.