Testissä Nokia N8 ja Symbian^3

Matti Robinson
18. marraskuuta, 2010 18:16

Nokian uuden Symbian^3-alustan tämän hetken lippulaivatuote on ollut markkinoilla reilun kuukauden. Kameraan lujasti tukeutuva Nokia N8 on aiheuttanut mediassa riemunkiljahduksia ja pettymyksiä, selvää konsensusta jättämättä. Selvää on, että malli löytää tiensä Nokian kaikkien aikojen myydyimpien älypuhelinten joukkoon, mutta onko siitä haastajaksi muun muassa Applen tuoreimmalle iPhonelle tai Android-alustaiselle Galaxy S:lle. Pureudumme tämän artikkelin puitteissa puhelimen ominaisuuksiin, heikkouksiin ja vahvuuksiin sekä erityisesti Symbian^3-alustan tuomiin uudistuksiin.
Palanen historiaa näin alkuun. Nokian älypuhelimille suunnattu Symbian-alusta on käynyt läpi kehityskaaren kosketusnäytöttömien puhelinten S60 3rd editionista, ensimmäisen kosketusvalmiin S60 5th edition -version (myöhemmin Symbian^1) kautta uusimpaan, kosketusnäytöille enemmän optimoituun Symbian^3-käyttöjärjestelmään. Hiljattain Nokia ilmoitti, että aiemmin suunniteltua Symbian^4-käyttöjärjestelmää ei sellaisenaan julkaista, vaan kyseessä on puhelimiin päivitettävä käyttöjärjestelmäpäivitys. Tämä tarkoittaa, että muun muassa Nokia N8:n omistajat pääsevät nauttimaan tulevista käyttöjärjestelmään ja käyttöliittymään tehtävistä parannuksista.
Nyt itse artikkelin pariin.

Sisällysluettelo


Nokia N8:n heikkoudet ja vahvuudet


+Kamera ja Xenon-salama
+Liitännät
+Rakenne
-Ovi Store
-Käytettävyys osittain

Myyntipakkauksen sisältö


-Nokia N8 -puhelin
-USB-kaapeli
-HDMI-adapteri
-USB-adapteri
-verkkovirtalaturi
-hands-free-kuulokkeet
-oppaat

Muotoilu ja rakenne


Nokia N8:n rakenne poikkeaa varsin paljon suomalaisvalmistajan aiemmista puhelinmalleista. Helposti vaihdettava akku ja muoviset kuoret ovat saaneet tehdä tietä muotoilullisista seikoista johtuen sisäänrakennetulle akulle ja alumiinikuorille. Akku on edelleen vaihdettavissa, mutta vaihtoa varten tarvitsee torx-ruuvimeisselin. Puhelimen päädyt on tehty muovista parempaa signaalilaatua silmällä pitäen. Puhelimella on mittaa 113.5 x 59.1 x 12.9 mm ja painoa 135 grammaa.
Nokia N8:n etuosasta löytyy 3,5 tuuman kapasitiivinen AMOLED-kosketusnäyttö, etäisyys- ja valoisuusanturit, kamera sekä valaistu kotinäppäin. Puhelimen takaosassa huomiota herättää kameramoduli, johon on istutettu 12 megapikselin kamera, Xenon-salama ja kaiutin. Laadukas kamera vaatii paljon tilaa, joten moduli ulkonee muutaman millin puhelimen muusta takaosasta. Alkuun uloke tuntuu ja näyttää omituiselta, mutta ei aiheuta käytössä ongelmia.
Etupuolelta katsottuna puhelimen vasemmalle sivustalle on asetettu SIM- ja microSD-korttipaikat sekä microUSB-liitin. Oikealta löytyy puolestaan kameran laukaisukytkin, zoom-/volyymisäätö sekä puhelimen lukitusnäppäin. Yläosassa sijaitsevat 3,5 mm kuulokeliitin, HDMI-ulostulo sekä virtakytkin. Alasosasta löytyy ainoastaan perinteinen, pyöreä 2 mm laturiliitin.


Näyttö


Nokia N8:n näyttö on askel aiemmista Symbian-laitteista parempaan suuntaan. Vielä emme näe Nokialta resoluution kasvua, mutta näyttöteknologiana luotetaan nyt laadukkaaseen AMOLED-kosketusnäyttöön. Kapasitiivisella kosketusteknologialla varustettu N8 pystyy muistakin Nokian kosketusluureista tuttuun 640x360-resoluutioon.
Nokia julkaisi hiljattain myös vielä N8:aa paremmalla näytöllä varustetun C6-01:n, joka on pinta-alaltaan pienempi, mutta sisältää erityisesti päivänvalossa erottelukykyä parantavan ClearBlack-teknologian.
Vaikka resoluutiokilpailussa Nokia häviää useille kilpailijoillee, on erottelukyky varsin riittävä valtavirtakuluttajalle. Lähinnä selainkäytössä jää kaipaamaan korkeampaa resoluutiota.
N8 tukee aiemmista nokialaisista tuttua haptista palautetta, jonka avulla kosketusten rekisteröityminen ilmoitetaan puhelimen värähtelynä. Kapasitiivisen näytön kanssa en näe suurta tarvetta ominaisuudelle, sillä kosketus rekisteröidään heti pienestäkin kosketuksesta. Mukana on myös tuki monikosketukselle, jonka avulla muun muassa kuvagalleriassa, verkkoselaimessa ja osassa muista sovelluksista ja peleistä zoomaus onnistuu nipistämällä.

Yhteydet, muisti ja prosessori


Uudistaessaan Symbian-alustaa, Nokia on samalla siirtynyt käyttämään tehokkaampia suorittimia ja varustelee laitteensa isommalla määrällä RAM-muistia. Nokia N8 nojaa prosessoreidensa osalta 680 megahertsin kellotaajuudella hyrräävään ARM 11 -suorittimeen sekä erilliseen grafiikkapiiriin, jonka teoreettinen suorituskyky on hieman muun muassa iPhone 4:stä löytyvää PowerVR SGX 535 -prosessoria parempi. RAM-muistia Nokia N8:sta löytyy 256 megatavua, joka on tuplaten aiempaan lippulaivaan, N97:ään verrattuna.
Nokia N8:n yhteysominaisuudet ovat vertaansa vailla. UPnP-teknologiaa tukevan WLANin (802.11b/g/n), viidellä taajuudella toimivan, HSDPA:ta ja HSUPA:ta tukevan 3G-tiedonsiirron, Bluetooth 3.0:n ja microUSB:n lisäksi kuvaa ja ääntä voi siirtää HDMI-liittimen avulla. Erittäin hyödyllinen ominaisuus on myös puhelimen mukana tulevalla USB-adapterilla toimiva USB OTG (On-The-Go), joka mahdollistaa vaikkapa muistitikun, USB-kovalevyn, hiiren tai näppäimistön liittämisen puhelimeen.

Käyttöliittymä ja käytettävyys


Nokian uusinta Symbian-alustaa kutsutaan siis Symbian^3-nimellä. Kyseessä on suoraan Symbian S60 5th Edition (Symbian^1) -alustan jatkojalostettu versio, jonka suurimmat uudistukset koskevat kosketuskäyttöä. Nokialaisten alustajako on kuitenkin vielä varsin epäselvä. Samalla kun uusimmat kosketusnäytölliset älypuhelimet sisältävät uusimman S^3-alustan, on markkinoilla vielä kosketusnäytöllisiä S^1-puhelimia, kosketusnäytöttömiä S60 3rd Edition -puhelimia sekä edullisia S40-peruspuhelimia.
Tulevaisuudessa Nokia tiivistänee puhelimet pitkälti S40:een, Symbian^3:een ja MeeGoon. Nokia kertoi aiemmin syksyllä, että Symbianin tulevista kehitysaskeleista pääsevät nauttimaan myös nykyisen sukupolven Symbian-puhelinten (S^3) omistajat. Nokia N8:lle onkin jo tiedossa aiemmin Symbian^4-alustaversioon suunniteltuja muutoksia, kuten verkkoselain päivitys, pystytason QWERTY-näppäimistö sekä nopeammin reagoiva kotinäkymä.
Nyt Symbian-alustan perusteista itse käytettävyyteen. Alkuun täytyy sanoa, että Puhelinvertailu.comin testiin tullu Nokia N8 on Suomessakin kaupoissa myytävä retail-malli, joten muun muassa käyttöliittymään proto- ja prerelease-vaiheiden aikana tehdyt muutokset ja parannukset ovat mukana testissä. Useita, ennen puhelimen markkinoille saapumista tulleita vertailuja, testejä ja videokatsauksia seuranneena voin sanoa, että näin ei useissa tapauksissa ole ollut.
Yleisesti käyttöliittymän sulavuus on tullut aimo harppauksen Symbian^1-puhelimista eteenpäin. Kaikilta osin puhelin ei kykene samanlaiseen sulavuuteen kuin esimerkiksi iPhone 4, mutta muun muassa kuvagallerian, valikkojen ja musiikkisoittimen toiminta yllätti positiivisesti. Kineettinen scrollaus toimii näissä sovelluksissa erittäin jouhevasti.


Valitettavasti verkkoselaimen ja sähköpostisovelluksen kohdalla ei voi sanoa samaa. Ne ovat jotakuinkin käytettäviä, mutta eivät enempää. Lisäksi gesture-tyylisesti vaihdettava, kolme sivua käsittävä kotinäkymä olisi huomattavasti mielekkäämpi käyttää, mikäli se tottelisi kosketusta viiveettä. Kuten mainittua, verkkoselaimen ja kotinäkymän osalta on onneksi parannusta luvassa tulevan päivityksen muodossa.

Kuvakkeissa ja fonteissa ei ole tapahtunut järisyttäviä muutoksia, joten jos käyttöliittymää haluaa piristyttää, on turvauduttava erillisiin teemoihin. Asetuksien valikkorakennetta on pikkuhiljaa yksinkertaistettu, mutta se on edelleen kilpailijoitaan epäselvempi.

Symbian^3:n kotinäkymä koostuu kolmesta sivusta, joiden välillä voi liikkua joko pyyhkäisemällä oikealle/vasemmalle tai painamalla näytön alalaidan keskellä olevaa nappia. Sivuille voi asettaa maksimissaan kuusi widgettiä. Valinnan varaa on suhteellisen hyvin ja näkymät saa täytettyä muun muassa käytetyimmillä sovelluksilla, musiikkisoittimella, suosikkikontakteilla, Facebook- ja Yle Areena -widgeteillä, kalenterimuistutuksilla ja sähköpostitiedoilla.
Moniajoikkunaan pääsee painamalla kotinäppäintä pitkään tai Valinnat-valikon kautta (Näytä avoimet sovellukset). Ikkuna on varustettu kineettisellä scrollauksella ja kuvakaappauksilla, joten käytettävyys on tässä suhteessa parantunut merkittävästi. Sovelluksia voi sulkea suoraan moniajoikkunasta joko yksitellen tai kaikki kerrallaan pitkän painalluksen jälkeen ilmestyvästä popup-valikosta.


Kamera, valokuvat ja videot


Nokia N8:n kamera on saanut palstatilaa erinäisien testien ja arvosteluiden, speksien sekä kuvien ja videoiden muodossa ympäri maailman. Onpa puhelinta verrattu jopa miltei samanhintaiseen pokkariinkin, eivätkä tulokset olleet Nokian kannalta ollenkaan hassumpia. Valitettavasti Puhelinvertailu.comin käytössä ei ole modernia kuvauslaboratoriota, joten keskitymme kameraan hyvin pitkälti tavallisen kuluttajan perspektiivistä.
Peräti kahdentoista megapikselin kennolla varustettu N8:n kamera on kuvanlaatuvertailuissa siis todettu puolueettomasti kilpailijoitaan paremmaksi ja päihittänyt jopa digipokkarin. Ominaisuudet eivät yllä vielä pokkareiden tasolle, mutta tarjolla on tärkeimmät asetukset kuten kuvausohjelma, itselaukaisin, värisävy, valkotasapaino, valotus, ISO-herkkyys, kontrasti ja terävyys. Lisäksi avustamassa on kasvojentunnistus ja kuvien yhteyteen voi tallentaa tututtuun tapaan GPS-paikkatiedot. Kuvaustiloja ja -säätöjä olisi toivonut enemmän, kuten muun muassa Samsung Galaxy S:ssä asia on toteutettu.
Kahdentoista megapikselin still-kuvien lisäksi N8:lle pystytään kuvaamaan 720p-resoluution teräväpiirtovideota, joka osoittautui myös varsin laadukkaaksi. Erityisesti videokuvauksen zoomaus toimii todella hyvin suuremmilla zoomaus-asteilla, jolloin käytetään hyväksi suurempi resoluutioisen kuvan rajausta.
Viimeksi testattuihin Applen iPhone 4:ään ja Samsungin Galaxy S:ään verrattuna Nokia N8 vie helpon voiton kameran käytettävyydessä, sillä ainoana kolmikosta siinä on fyysinen, kaksiosainen suljinnappi sekä fyysiset zoomausnapit. Jos joku jostain ihmeen syystä haluaa kuvata käyttäen kosketusnäyttöä, sekin toki onnistuu.
Kuten jo aiemmin mainitsin, on kuvagalleria varsin onnistunut sovellus. Kuvien selaus on nopeaa ja monikosketus on tuettu. Yksi ongelmakohta kuitenkin löytyy. Nokia N8:n galleria ei nimittäin osaa lähettää kuvia Facebookiin, Twitteriin, Flickriin tai muihin sosiaalisiin verkostoihin. Sama pätee videoita -- YouTubea ei suoraan paketista tueta. Nämä ongelmat tosin korjaantuvat asentamalla Ovi Kaupasta ladattavan, ilmaisen Pixelpipe-sovelluksen, joka tukee yli 100 suosituimpaa sosiaalista verkostoa, mukaanlukien yllä mainitut.

Kuvia ja videoita on mahdollista muokata puhelimen mukana tulleilla editointiohjelmilla. Ne tarjoavat kuitenkin vain erittäin perustason muokkausta. Videomuokkaus mahdollistaa videoiden yhdistämistä yksinkertaisilla transitio-efekteillä, eikä kuvienmuokkauskaan korvaa Photoshopia. Tyhjää parempaa kuitenkin.
Puhelimen mukana tuleva videosoitin toistaa moitteetta videot aina 720p-teräväpiirtotarkkuuteen asti. Koodekkitukea on rukattu parempaan suuntaan ja nyt toistuvat muun muassa DivX- ja XviD-videot. Aivan kaikkea ei kuitenkaan tueta, esimerkiksi Matroskalle ja PCM-ääniraidalle ei tukea löytynyt.


Esimerkkikuvat ja -videot



Symbian^3-alustalle todennäköisesti ensi vuoden alusta ilmestyvä päivitys tuokin tärkeämmän päivityksen, kun viestien kirjoitukseen tulee myös pystytilassa toimiva QWERTY-näppäimistö sekä Swype-tekstinsyöttömetodi. Tällä hetkellä pystytilassa on mahdollista kirjoittaa ainoastaan perinteisen alphanumeerisen näppämistön avulla. Vaikka perinteinen puhelinnäppäimistö ei ole optimaalinen kahden käden käytössä, on sillä helpompi kirjoittaa mikäli toinen käsi on varattu vaikkapa kahvikupille.

Sekä sähköpostien että tekstiviestien syötössä voidaan käyttää ennakoivaa tekstinsyöttöä. Pystytasossa tämä tarkoittaa T9-teknologiaa, vaakatasossa puolestaan on valittavina sekä sanojen korjaus että automaattinen täydennys. Lisäksi käyttäjä voi valita, valitaanko automaattisesti (välilyönnillä) kirjoitettu vai ehdotettu sana.

Viestittelyyn tarkoitetut sovellukset eivät siis ole juuri parantuneet. Tuleva päivitys tuonee tullessaan odotettuja parannuksia, joiden avulla viestiminen lähestynee käytettävyydessä Androidia ja iOS:ää. Viestien kirjoittaminen onnistuu juuri ja juuri ilman hermoromahduksia, mutta toistaseksi viestien kirjoittaminen on tärkeimpiä kilpailijoitaan selvästi jäljessä.



Selain


Nokia N8:n selain kärsii edelleen samoista ongelmista kuin aiempien Symbian^1-puhelimien selain. Vaikka uudistuksia on tuotu muun muassa monikosketuksen avulla, ei riemunkiljahduksia Nokian selaintiimille heru. Muun muassa osoitteiden kirjoittaminen ja automaattinen täydennys on toteutetta erittäin kehnosti.

Ominaisuuksiensa puolesta kyseessä ei ole todellakaan pohjanoteeraus. Kuitenkin suhteellisen kattavat ominaisuudet jäävät heikon käytettävyyden varjoon. Nokia N8:n prosessointiteho auttaa onneksi selaimen käytettävyyttä hieman. Muun muassa N97:ään verrattuna selain toimii huomattavasit sulavammin. Vielä on kuitenkin paljon matkaa Androidin ja iOS:n selaimiin.
Vaihtoehtoselaimiakin Nokia N8:lle onneksi löytyy. Mikäli haluaa kevyemmän selaimen, jolla selaaminen on sulavampaa, suosittelen katsastamaan ilmaisen Opera Mobilen. Ovi Kaupasta ladattava Opera Mobile ei tosin tue monikosketusta, joten nipistyszoomauksen voi unohtaa.

Molempien selaimien toiminnassa on huomattavia eroja sivun raskaudesta riippuen. Opera toimii kuitenkin raskaammillakin sivustoilla suhteellisen nopeasti, kun taas Symbianin oletusselain on tällöin heitettävä romukoppaan.
Käytettävyydessä oletusselaimeen ei ole juurikaan parannusta siis tullut. Ainoastaan prosessointiteho tuo hieman sulavuutta.

Muut sovellukset


Puhelimen mukana tulee hieman toistakymmentä esiasennettua ja latausvalmista widgettiä. Alla olevalla videolla esittelemme tarkemmin näistä mielenkiintoisimpia.
Widgettejen lisäksi tarjolla on aiemmistakin Nokian älypuhelimista tuttuja sovelluksia. Useimpiin työkaluihin ja toimisto-ohjelmiin ei ole juurikaan tullut muutoksia, kosketuskäyttöön on kuitenkin panostettu entistä enemmän. Toimiston puolelta löytyvät Tiedostonhallinta, Sanakirja, Quickoffice, Zip, Laskin, Adobe PDF, Viestinlukija ja Äänitys. Työkalut-valikon takaa löytyy puolestaan Loki, Asetustoiminnot, Ovi-synkronointi, FM-lähetin ja My Nokia.

Nokia N8:lla pääsee luonnollisesti käyttämään myös Ovi-palveluita. Mukana tulee täysin ilmainen Ovi Kartat, uusi versio Ovi Kaupasta sekä linkki Ovi Musiikkiin. Valitettavasti jälkimmäinen on edelleen verkkoselainpohjainen palvelu, jonka käytettävyys ei ole aivan kahden muun tasolla.
Kartat-sovellukseen olisi toivonut monikosketustukea, mutta muuten kyseessä on tuttu, hyväksitodettu sovellus, joka toimii nopeamman suorittimen ansiosta entistä paremmin. Ovi Kauppa toimii N8:lla erittäin sulavasti. Selaus on sujuvaa ja ainoastaan noin 10 sekunnin latausaika häiritsee. Sovellustarjonta on tosin edelleen kilpailijoihinsa nähden suppeaa.


Yhteenveto


Nokia kertoi Symbian-alustan roadmapistä puhuttaessa, että Symbian^3 on pintapuolinen parannus, jota seuraa suuremmin käyttöjärjestelmää muokkaava Symbian^4. Valtaosalle kuluttajista Symbian^3:n mukana tuomat uudistukset ovat kuitenkin ehkä ne oleellisimmat. Pois jäävät turhat kaksoisnäpäytykset, koko alustan läpi käytetään kineettistä vieritystä ja käyttökokemusta viilattiin eritoten kosketusnäytöille sopivammaksi.
Näiden uudistusten valossa Nokia on onnistunut ottamaan kiinni kilpailijoidensa kosketusnäytöllisiä älypuhelimia käytettävyydessä. Valitettavasti Nokian älypuhelimia vaivaa edelleen muutama ongelma. Tärkeimpänä ongelmista näen sovellusten väliset tasoerot. Uudelleen toteutetut ja optimoidut sovellukset, kuten musiikkisoitin, toimivat erinomaisesti, mutta pitkälti vanhaan nojaavat ohjelmat ovat jääneet kehityksessä pahasti jälkeen. Jälkimmäisistä esimerkkinä verkkoselain.
Sovellusten käytettävyyksien välillä olevaa kuilui onneksi tullaan korjaamaan tulevien kuukausien aikana. Ensimmäiset päivitykset koskevatkin hieman muuta käyttöjärjestelmää perässä laahaavia sovelluksia tai käyttöliittymäelementtejä.
Yhteenvetomme voisi hyvin keskittyä samaan virteen kuin niin moni muukin. Käyttöliittymä on surkea, mutta kamera sen sijaan vertaansa vailla. Ensikokemukset Symbian^3-alustasta ja Nokia N8:sta ovat kuitenkin jopa käyttöliittymän osalta hyvät, toisaalta kuten otetuista kuvista näkyy, kameran todellinen potentiaali luonnonvalon ja väririkkaiden maisemien lähteillä jäi näyttämättä, sillä testi toteutettiin karussa Pohjolassa. Käyttöliittymän positiivinen vastaanotto johtuu varmasti osaltaan madaltuneista odotuksista. Symbian^3 on kuitenkin edelleen käytettävyyden osalta selvästi jäljessä Android- ja iOS-alustoja, mutta eteenpäin ollaan menty huomattavasti isommin harppauksin kuin odotin.
Toki valikkojen selaus on edelleen tuskastuttavan monimutkaista, mutta yleisesti käytettävyys on parantunut siihen pisteeseen ettei se N97:n tavoin estä puhelimen käyttämistä. Toimivuudesta eniten kertonee se, että allekirjoittaneen eniten kaipaama ominaisuus puhelimeen on fyysinen QWERTY-näppäimistö. Samalla tämä kertoo myös Viestit- ja Sähköpostisovelluksen sekä verkkoselaimesta heikosta toteutuksesta.
Puhelin itsessään on erittäin jämäkkä. Nitinän ja natinan voi unohtaa tyystin ja myös liitännät ovat erinomaiset. HDMI-ulostulo todellakin mahdollistaa 720p-teräväpiirtovideon näyttämisen HD-valmiista televisiosta ilman minkäänlaisia nykimisiä ja USB OTG:n avulla muistitikulta voi tarkastella dokumentteja, soittaa musiikkia tai videoita sekä kopioida tiedostoja. Voipa puhelinta käyttää vaikka USB-hiirellä tai -näppäimistölläkin.
Nokia N8 jättää paljon toivomisen varaa, mutta siitä jää silti positiivinen kuva. Oikeaan suuntaan ollaan todellakin menty. Nokia N8 tai muut Symbian^3-laitteet ovat hyvä jatkoaskel Nokian älypuhelimia aiemmin käyttäneille. Tällä kertaa niiden kanssa tuskastelu vähenee huomattavasti ja tulevaisuus lupaa päivitysten osalta hyvää.
Mikäli kameran laadukkuudella ei ole juurikaan väliä, haluat App Storen tai Android Marketin tavoin valtavasti sovellusvalikoimaa ja paikoittaiset käytettävyysongelmat raastavat hermoja, soveltuu puhelimeksi varmasti paremmin joko Android-puhelin tai iPhone 4.

Lue myös nämä
Tägit
Symbian^3 Nokia N8 arvostelut
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.