Operaattoreiden painostus ajoi ITU:n muuttamaan 4G-termiä

Kaarlo Räihä
19. joulukuuta, 2010 14:21

Kinastelu 4G-termin määrityksestä on saanut yllättävän käänteen, kun ITU-standardointijärjestö päätti löysätä 4G:n määritystä.
ITU:n lokakuussa antaman päätöksen mukaan 4G-leiman saivat vain LTE-Advanced- ja WirelessMAN-Advanced-standardit. Monet operaattorit ovat kuitenkin mainostaneet omia LTE- ja WiMAX-verkkojaan 4G-leimalla, ja tämä on aiheuttanut hämmennystä ja ongelmia asiasta kiinnostuneille tahoille.
ITU:n uuden tekstin perusteella 4G-termiä voi käyttää LTE- ja WiMAX-verkoista sekä hieman yllättäen myös HSPA+-verkoista. Muitakin verkkotekniikoita voidaan ITU:n mukaan mainostaa 4G-nimellä, jos ne tarjoavat selvää parannusta ensimmäisiin 3G-verkkoihin verrattuna suorituskyvyn ja ominaisuuksien osalta.
Vaikka uudistus helpottaa operaattoreiden mainoskampanjointia, tuo se lisää päänvaivaa puhelinvalmistajille, joiden on erikseen mainittava mitä 4G-verkkoja heidän puhelimensa tukevat. Suomessakin rakennetaan parhaillaan sekä LTE- että WiMAX-verkkoja, joten asiakkaille on täälläkin tarjottava kummankin tekniikan puhelimia.

Lue myös nämä
Tägit
LTE 4G WiMAX HSPA ITU
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.