Apple ja sovelluskehittäjät oikeuteen vakoilevista iPhone-sovelluksista

Kaarlo Räihä
28. joulukuuta, 2010 12:07

Tänä vuonna monet mobiilisovellukset ovat saaneet osakseen negatiivista julkisuutta, kun erinäiset tahot ovat kertoneet niiden keräävän tietoja puhelimen käyttäjästä. Nyt asian tiimoilta on myös aloitettu oikeustaistelu, jossa Apple ja tietyt sovelluskehittäjät halutaan vastuuseen iPhonen vakoilevista sovelluksista.
Kaliforniassa käynnistetyn oikeustaistelun tarkoituksena on vaatia korvauksia luvattomasti tietoja keränneiltä tahoilta ja samalla estää heitä julkaisemasta vastaavia sovelluksia jatkossa. Haasteessa nimettyinä ovat Applen lisäksi mm. Pandora-, Dictionary.com-, Toss It -, Text4Plus-, The Weather Channel -, Talking Tom Cat - ja Pimple Popper Lite -sovelluksien kehittäjät.
Yksityisyyttään puolustavien tahojen mukaan kyseisten sovellusten kehittäjät keräävät iPhonen käyttäjästä luvatta tietoja. Luvattomasti kerättyjä tietoja ovat mm. puhelimen yksilöivä UDID-tunniste (Unique Device Identifier) ja IP-osoitteisiin perustuvat paikkatiedot, joita sovelluskehittäjät sitten toimittavat mainostajille parempien mainostulojen toivossa.
Applen nimi on haastettujen listalla sen takia, koska yritys on tietoinen tästä tietojen keräämisestä, mutta se silti hyväksyy App Storeen tällaisia sovelluksia. Vastapuolen mukaan Applen pitäisi myös varoittaa kuluttajia tällaisista sovelluksista.
iOS-alustan lisäksi vastaavia sovelluksia löytyy myös muilta matkapuhelinalustoilta, joten otsikoissa voidaan nähdä lähiaikoina vastaavia oikeusjuttuja esim. Androidin kohdalla.

Lue myös nämä
Tägit
Apple iPhone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.