Nokia: Joka viides myyty puhelin on piraattikopio

Kaarlo Räihä
21. tammikuuta, 2011 18:19

Vaikka Suomessa huonosti valmistetut matkapuhelinten piraattikopiot herättävät lähinnä naurua kehnon valmistuslaadun takia, ovat tällaiset puhelimet suosittuja tuotteita tietyillä markkina-alueilla. Nähtävästi piraattipuhelimien markkinaosuus tuntuu vain kasvavan, sillä Nokian mukaan joka viides myyty matkapuhelin on nyt piraattikopio.
Nokian johtoportaaseen kuuluva Esko Aho kertoi uutistoimisto Reutersille, että nämä puhelinten luvattomat kopiot vaivaavat erityisesti kehittyvien maiden markkinoita. Aho nimeää ongelmallisiksi paikoiksi mm. Kiinan ja Latinalaisen Amerikan, mutta myös joissain päin Eurooppaa näkyy vastaavia suuntauksia.
Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan tilanne voi olla vieläkin pahempi, joten piraattipuhelinten markkinaosuus saattaa olla nyt selvästi yli 20 prosentin luokkaa. Kaikki eivät kuitenkaan usko vielä tilanteen olevan näin huono, mutta koska tarkkoja myyntimääriä on hankala saada piraattituotteista, ei asiaan saada selvyyttä.
Erinäisten arvioiden mukaan vuonna 2009 puhelinmarkkinoilla myyntiin noin 120 miljoonaa piraattikopiota. Jos kasvu jatkoi viime vuonna yhtä suurena, saattoi piraattipuhelimia käydä kaupaksi yli 150 miljoonaa kappaletta.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia piratismi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.