Ruotsin älypuhelinmarkkinat Androidin ja iOS:n hallussa

Kaarlo Räihä
4. helmikuuta, 2011 11:13

Monissa maissa Applen iPhonet ja Googlen Android-ohjelmistoalustaan perustuvat älypuhelimet ovat olleet viime aikoina suosituimpia valintoja kuluttajien keskuudessa. Markkinaosuudet vaihtelevat kuitenkin runsaasti eri maiden välillä, ja TeliaSoneran mukaan Ruotsissa näiden kahden alustan yhteenlaskettu voima on valtaisa, sillä niiden hallussa on 90 prosenttia paikallisista älypuhelinmarkkinoista.
Täten esim. Symbian- tai Windows Phone 7 -ohjelmistoalustat eivät tunnu houkuttelevan Ruotsissa kuluttajia juuri ollenkaan. Tilanne on TeliaSoneran mukaan jo hieman huolestuttava, sillä operaattori haluaisi nähdä älypuhelinten suunnalla tiukempaa kilpailua useamman eri osapuolen välillä, jotta markkinat eivät ajautuisi kahden suuren osapuolen tilanteeseen.
Ruotsissa älypuhelinten kauppa kävi viime vuonna kuumana, sillä 70 prosenttia kaikista myydyistä matkapuhelimista oli älypuhelimia. Joulumarkkinoilla tämä osuus nousi 90 prosenttiin, joten ilman kunnollista älypuhelinmallia ei valmistajien kannata juuri tuoda tuotteitaan Ruotsin puhelinliikkeisin.
Muissa Euroopan maissa iOS:n ja Androidin yhteenlaskettu markkinaosuus on älypuhelinten osalta lähelle 50 prosenttia.
TeliaSoneran toimitusjohtaja Lars Nyberg uskoo ainakin vielä, että Nokia voi haastaa älypuhelinmarkkinoilla Googlen ja Applen. Nybergin mukaan tilanteet muuttuvat markkinoilla nopeasti, joten Googlen ja Applen valtakausi saattaa päättyä yhtä nopeasti kuin se on syntynytkin.

Lue myös nämä
Tägit
Android TeliaSonera iOS
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.