Uutiskommentti: Kädessä Nokia ja Windows Phone 7

Matti Robinson
11. helmikuuta, 2011 15:47

Viimeisten vuosien aikana Nokialta on odotettu liikkuja suuntaan tai toiseen, mutta yhtiö on jääräpäisesti jatkanut sillä tiellä, joka nosti yhtiön maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi. On uskottu omaan tekemiseen ja omaan kehitykseen. Tie laitevalmistajasta sovellus- ja palvelukehittäjäksi on ollut vähintäänkin kivinen, mutta jokaisessa haastattelussa, laitejulkistuksessa, osavuosikatsauksessa, kongressissa ja messutapahtumassa on uskottu ja uskoteltu, että tulevaisuudessa oma kehitys ottaa kiinni Applen iOS- ja Googlen Android -alustat ja siten älypuhelinmarkkinoiden valta-asema on myös niin kutsutun mind sharen osalta jälleen suomalaisyhtiöllä.
Tarpominen turpeessa ei kuitenkaan tuottanut tulosta vuosiin. Tämä tiesi suomalaisen toimitusjohtajan vaihtumista kanadalaiseen. Odoteltiin mistä puhaltaa Stephen Elopin uudet tuulet. Tietäen nykyisen toimitusjohtajan kytkökset Microsoftiin, on helppo jälkikäteen sanoa, että tiedossahan tämä oli. Huhuja ja "varmoja" tietoja Nokian ja Microsoftin yhteistyöstä riitti heti johtajavaihdoksen jälkeen, mutta jättäisikö Nokia taakseen hurjat panostukset, joita tehtiin Symbianin ja sitä ympäröivien palveluiden kehityksen hyväksi?
Olen muutaman viimeisen päivän aikana käyttänyt ylläolevassa kuvassa näkyviä kahta puhelinta vuorotellen. Toinen niistä on Samsung Omnia 7, jota voi kuvailla varsin tyypilliseksi Windows Phone 7 -puhelimeksi, toinen on kenties Nokia viimeinen Symbian-pohjainen high end -älypuhelin, Nokia E7. Nokian julkistus sai miettimään, tehtiinkö nyt liian hätiköity ratkaisu? Samalla mieleen muistuu, että olen kironnut vuosia, kun mitään ei ole tapahtunut.
Viimeisen vuoden aikana -- kiitos Symbian^3:n -- edistystä tuli mielestäni kuitenkin roppakaupalla. Nokia N8 ei ollut käyttökokemuksen puolesta lähelläkään pahimpia kilpailijoitaan, mutta uudella verkkoselaimella ja muutamalla muulla uudistuksella olisi päästy aivan kantaan kiinni. Nyt hypättiin kuitenkin kelkkaan, joka laskee aivan eri mäkeä kuin Symbian, ainakin toistaiseksi.
Jotta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin, on Windows Phone 7 -alusta käyttökokemuksessa aivan toista maata kuin Symbian. Siltä osin alustavaihdos on lienee oikea vaihtoehto. Microsoftin alusta on kuitenkin erittäin rajoittunut ja tarkkaan kontrolloitu, mitä Symbian ei ole.
Eilen tokaisin toimistolla, että mikäli Microsoftin alusta istutetaan huomenna nokialaiseen, toivon, että se ei ole tulevaisuudessa Nokian ainoa alustavaihtoehto. Pidän edelleen sanani, mutta ilmeisesti näin ei ole käymässäkään. Lisäksi Nokia tullee muokkaamaan WP7:ää omakseen. Toivottavasti Nokia muokkaa alustaa niin, että esimerkiksi USB-liitännällä tekee jotain ja soittoääniä voi vaihtaa järkevästi.
Lähes samaan hengenvetoon kerroin myös, että mikäli oman puhelimen valinta olisi tehtävä E7:n ja Omnia 7:n välillä, kallistuisin Nokian älypuhelimeen. Syyt olivat nimenomaan liitettävyydessä, muokattavuudessa ja rajoittuneisuudessa. Tiedostan kuitenkin, että nykyisin valtaosa älypuhelimista suunnitellaan täysin eri perustein, kuin allekirjoittaneen taskusta löytyvä mobiilitietokone.
Työtä alustakehityksessä on edelleen, vaikka vaihdos tapahtui. Nyt langat eivät kuitenkaan ole enää omissa käsissä. Nokian älypuhelinten ykkösalustan kehityksestä päättää tästä edespäin Microsoft.
Nähtäväksi jää, miten Windows Phone 7 istuu Nokian älypuhelimiin. Odotellessa Nokian ensimmäisiä WP7-puhelimia voittekin lukea pian Puhelinvertailu.comissa julkaistavat testit Samsung Omnia 7 -Windows-puhelimesta sekä Symbianin joutsenlaulua edustavasta Nokia E7:stä.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Samsung Microsoft Windows Phone 7 Nokia E7
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.