Millainen on Qt-kehitysympäristön tulevaisuus puhelinpuolella?

Kaarlo Räihä
13. helmikuuta, 2011 12:31

Nokian ja Microsoftin yhteistyö matkapuhelinpuolella on käynnistänyt melkoisen myrskyn, ja erityisesti Qt-kehitysympäristön kanssa tekemisissä olevat tahot ovat huolissaan sen tulevaisuudesta. Eilen Nokia ja Qt-kehittäjäyhteisön johdossa toimiva Daniel Kihlberg vakuuttelivat kuitenkin, että Qt ei ole kuolemassa, vaikka sen merkitys Nokialla vähenee.
Kihlbergin blogikirjoituksen mukaan Qt on edelleen tärkeässä roolissa Symbian-ohjelmistoalustan osalta, koska Nokian on tarkoitus myydä vielä 150 miljoona Symbian-laitetta kuluttajille. Myös Nokian tuleva MeeGo-laite on luonnollisesti Qt-yhteensopiva, joten yhteensopivia mobiililaitteita on luvassa ainakin Nokian Windows Phone 7 -siirtymäkauden ajan.
Kaikki eivät kuitenkaan enää luota Nokialta tuleviin sanoihin. Huhujen mukaan Nokia olisi pitänyt jopa Intelin pimennossa omista MeeGo-alustaan liittyvistä suunnitelmista, joten ensi viikolle luvatut tiedot Nokian tarkemmista Qt-suunnitelmista eivät todennäköisesti vakuuta enää kaikkia kehittäjiä samalla tavalla kuin viime syksyn Qt-lupaukset.
Koska Windows Phone 7 -ohjelmistoalusta ei saa Qt-tukea, on Qt-kehitysympäristön tulevaisuus puhelinpuolella todella synkän näköinen. Nokian Qt-kehittäjien mukaan Nokian ja Microsoftin yhteistyö on vain pieni töyssy tiessä, mutta koska Qt jää edelleen Nokian haltuun, on monien hankala uskoa Qt-ympäristön tulevaisuuteen mobiilipuolella.
Jotkin tahot haluaisivat Qt:n kokonaan pois Nokialta, jolloin he voisivat olla varmoja siitä, ettei Microsoft pääse jarruttamaan yhteistyösopimuksellaan Qt:n kehitystä. Koska Nokia ei todennäköisesti luovu omistuksestaan, voivat aktiiviset kehittäjät hyödyntää LGPL-lisenssin voimaa, ja aloittaa oman Qt-kehityshaaran toisella nimellä.
Näillä näkymin Qt:n elinkaari puhelinpuolella on riippuvainen tulevista MeeGo-puhelimista, sillä kilpailevia älypuhelinten ohjelmistoalustoja kehittävät Apple, Google ja RIM eivät ole tähän mennessä tuoneet Qt-tukea alustoilleen.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Qt
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.