Katsaus Nokia E7 -älypuhelimeen

Matti Robinson
26. helmikuuta, 2011 16:25

Puhelinvertailu.comin toimitukseen saapui Nokian ensimmäinen QWERTY-näppäimistöllinen Symbian^3-puhelin. Kommunikaattorin jatkajaksikin kutsuttu Nokia E7 on erityisesti bisneskäyttöön suunnattu älypuhelin, joka on varustettu nelirivisellä QWERTY-näppäimistöllä ja Nokian älypuhelinportfolion suurimmalla, neljän tuuman AMOLED-kosketusnäytöllä.
Nokia E7 edustaa siis montaa ensimmäistä kertaa Nokian Symbian^3-alustalle eritoten näytön ja näppäimistön osalta. Se saattaa kuitenkin edustaa Nokialle myös yhtä viimeistä kertaa. Mobile World Congress -messuja ennen Nokia kertoi siirtyvänsä portaittain käyttämään Windows Phone -alustaa Symbianin sijaan. Nokia E7 voikin olla viimeinen korkeamman hintaluokan Symbian-älypuhelin.
Nokia E7 ei ole massiivinen uudistus aiempaan N8-malliin verrattuna. Itseasiassa jopa sen muotoilu on hyvin pitkälti N8:n tapainen, vaikka kyseessä on eri malliperheen puhelin. Löytyypä muotoilustakin tosin muutamia eroavaisuuksia.
E7:n etupuolelta löytyy peräti neljän tuuman AMOLED-kosketusnäyttö, jollaisia ei aiemmin nokialaisissa ole nähty. Paitsi että näyttö on tavanomaista suurempi, se tuo mukanaan Nokia C6:sta tutun Clear Black Display -teknologian. Kyseinen teknologia pyrkii parantamaan AMOLED-paneelin kontrastia entisestään ja heijastaa auringonvaloa aiempaa vähemmän. Tarjolla on siis rikkaampi kuva, jota on helpompi katsella myös päivänvalossa. Valitettavasti näyttö luottaa edelleen nokialaisista tuttuu, kilpailijoita vaatimattomampaan 640x360-resoluutioon.
Pieni yksityiskohta N8:n muotoiluun verrattuna on valikkonäppäimen siirtyminen kulmasta keskelle puhelimen näyttöä. Muun muassa iPhonesta tuttu sijoittelu onkin ehkä aiempaa parempi. Puhelimen muutkin fyysiset napit ovat kokeneet N8:sta pieniä muutoksia. Lukistuskytkin on siirretty oikealta sivustalta vasemmalle, joka aiheuttaa alussa pientä hämmennystä. Hämmennystä lisää oikealle sivustalle sijoitettu toinen liukukytkin, joka säädetään äänenvoimakkuutta. Samalla kytkimellä voi tavalliseen tapaan käskyttää myös kameran zoomia. Omaan käteen N8:sta löytyvistä erillisistä volyymi/zoom-painikkeista tuntuman sai liukukytkintä paremmin.
Puhelimen oikealta sivulta löytyy lisäksi paikka SIM-kortilla ja yksitoiminen kameran laukaisunappi. Muistikorttipaikkaa 16 gigatavun flash-muistilla varustetusta E7:stä ei löydy lainkaan ja akunvaihdosta on tehty kotioloissa mahdottomaksi. N8:n tapaan torx-ruuveja ei ole enää näkyvissä, joten mikäli akun haluaa vaihtaa, täytyy puhelin viedä huoltoliikkeeseen.
Puhelimen yläosasta löytyvät microUSB-liitin, 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä 720p-teräväpiirtovideon ja äänen siirtämiseen tarkoitettu HDMI-liitin. Nokia E7:n mukana toimitetaan N8:n tavoin sekä HDMI-adapteri että USB On The Go -toimintoon tarkoitettu USB-adapteri.

Kaksi suurinta E7:n ja N8:n erottavaa tekijää ovat tietysti fyysinen näppäimistö ja kamera. Lienee kaikille puhelimen tekniset tiedot tietäville selvää, että Nokia N8 päihittää kameran osalta E7:n helposti. Nokia E7:stä löytyvä 8 megapikselin kamera käyttää niin kutsuttua Full Focus -tekniikkaa. Fixed focus -kameran tapaan nokialaisissa käytetty Full Focus ei sisällä ollenkaan automaattista tarkennusta, vaan on kokoajan samassa tarkennustilassa. Full Focus -kameroissa kuva on tarkka 50 cm etäisyydeltä aina äärettömyyteen asti. Täystarkennuskameroiden edut tulevat esiin tilavaatimuksissa ja kameran toimintanopeudessa. Kamera mahtuu huomattavasti automaattitarkenteista pienempään tilaan, sillä tarkennukseen tarvittavaa mekaniikkaa ei tarvi laitteeseen mahduttaa. Lisäksi kuvatessa ei tarvitse odotella tarkennusta.
Vaikka teknologia sinänsä kuulostaa toimivalta, on kamerassa muutamia ongelmia. Lähikohteiden kuvaus ei näet ole ollenkaan mahdollista eikä kameran tuottama kuvanlaatukaan ole kovinkaan hyvää. Lisäksi linssiä suojaava lasi vaikuttaa erityisen herkältä rasvajäljille ja vaatii lähes poikkeuksetta lasin pyyhkimistä ennen kuvaamista, muuten tiedossa on suttuinen ja epäselvä kuva.
Kuvat ja videot:




Fyysinen QWERTY-näppäimistö on erittäin tervetullut ominaisuus. E7:n nelirivisellä näppäimistöllä kirjoittaminen onnistuu varsin nopeasti ja Nokia on tehnyt useita muutoksia muun muassa N97:stä tuttuun kolmiriviseen näppäimistöön. Näppäimistöstä löytyy nyt myös ääkköset, joskaan ne eivät ole aivan tietokonenäppäimistöstä tutuilla paikoilla.
Nokia on myös vaihtanut välilyönnin paikkaa keskelle näppäimistöä ja lisännyt muutamia erikoisnäppämiä. Mukana ovat ctrl- ja shift-näppämet sekä kaksi erillistä symbolinäppäintä. Toinen symbolinäppämistä avaa kosketusnäytölle symbolinäkymän, toinen puolestaan mahdollistaa näppäimistön keltaisten erikoismerkkien käyttämisen.
Näppämistön tuntuma on hyvä, vaikka hieman parempaa vastetta voisikin toivoa. Nappien välitys on riittävä, joten sen puolesta virhepainalluksilta välttyy miltei kokonaan. Myöskään näytön alareuna ei ole ylimmän rivin tiellä lainkaan. Näppäimistön avaamisen mahdollistavaa saranamekanismia on arvosteltu hankalaksi käyttää, mutta ainakin allekirjoittaneen käsittelyssä avaamisen oppi helposti ja mekanismi tuntuu pian pikemminkin kestävältä kuin jäykältä.
Ohjelmistopuolella Nokia E7 ei tuo juurikaan mitään uutta aiempiin Symbian^3-käyttöjärjestelmää pyörittäviin älypuhelimiin verrattuna. Odotettua uudistusta verkkoselaimeen ei saatu valmiiksi E7:n julkaisuun mennessä ja tällä hetkellä koko päivityksen tila on hieman auki. Viimeisimpien tietojen mukaan verkkoselaimen uudistus tapahtuu kuitenkin vielä tämän vuoden puolella, mahdollisesti kesään mennessä.
Sovellusvalikoimasta löytyy N8:n tapaan myös multimediaominaisuuksia, joten bisneskäyttäjän ei tarvitse luopua esimerkiksi videoiden ja kuvien muokkauksesta tai verkkovideopalveluista.
Ainoastaan toimisto-ohjelmissa on tarjolla jotain uutta. Mukana on F-Securen Anti-Theft -ohjelmisto, joka mahdollistaa etälukituksen, etäpoiston, etäpaikannuksen sekä SIM-vaihdon lukitsemisen ja ilmoittamisen. Ohjelmistoon on mahdollista ostaa lisäksi virustorjunta, palomuuri ja selaussuojaus. Tarjolla on myös muista Symbian-puhelimista tutun QuickOfficen laajennettu versio sekä Communicator-viestin.
QuickOfficella on mahdollista avata ja muokata tekstiasiakirjoja, laskentataulukoita ja PowerPoint-esityksiä. Ohjelmisto avaa Microsoft Officen tiedostoformaatit, mutta tukea esimerkiksi OpenOfficen tiedostoformaateille tai rtf-tiedostoille ei ole. Laajempien teksti- tai taulukkokokonaisuuksien lukeminen tai etenkään muokkaaminen ei ole kovinkaan mielekästä, vaikka fyysinen näppäimistö tosin auttaa huomattavasti urakkaa. Erityisesti taulukkolaskennan erittäin pienelle alueelle rajattu näkymä vaikeuttaa taulukon hahmottamista.

Loppupäätelmä
Nokia E7 on N8:n tavoin erittäin jämäkkä puhelin, jonka materiaaleista tai ulkomuodosta on vaikea löytää heikkouksia. Muutamia pieniä yksityiskohtia olisi voinut ehkä tehdä toisin, mutta pääasiassa kyseessä on erittäin vahva kokonaisuus. Valitettavasti allekirjoittaneen toiveet uusituista ohjelmista eivät toteutuneet vielä. Erityisesti verkkoselainuudistus olisi ollut tervetullut.
Puhelimen tärkeimmän ominaisuuden, nelirivisen QWERTY-näppäimistön kohdalla on onnistuttu. Aiempien Nokian kosketusnäytöllisten QWERTY-mallien, N97:n ja N900:n, näppäimistöt kalpenevat E7:n rinnalla. Joillekin tämä on erityisen tärkeää ja saattaa jopa suoraan johtaa puoltavaan ostopäätökseen.
Suurimmat miinukset puhelimessa koskevat odotetusti kameraa ja paikalleen jämähtänyttä Symbian-käyttöliittymää. QWERTY-näppäimistö tuo käytettävyyteen onneksi jotain lohtua, kun esimerkiksi verkko-osoitteiden kirjoittaminen ei vaadi enää tuskastuttavan kosketuskäyttöliittymän käyttöä. Joissain paikoissa näppäimistöstä ei kuitenkaan oteta täyttä hyötyä irti, joka osaltaan kertoo käyttöliittymän lapsuksista.
Multimediaominaisuudet ovat kameraa lukuunottamatta hyvät. Nokia N8:n tavoin puhelimesta löytyy sama, sulavalla käyttöliittymällä varustettu musiikkisoitin, lähes kaikkia videoformaatteja toistava videosoitin sekä HDMI-liitin. Ei suo unohtaa myös yhtä markkinoiden parhaista näytöistä, vaikka resoluutiossa jäädäänkin jälkeen.
Varmasti monelle puhelin tulee hankittua riippumatta käyttöliittymän ongelmista. Tuttu Symbian-ympäristö ja täysnäppäimistö ovat näille ihmisille tärkeitä. Ja täytyy sanoa, että N97:n kaltaisen epäonnistumisen jälkeen E7 vaikuttaa riemuvoitolta. Mikäli näppäimistöä ei koe tarvitsevansa, ei E7 ole millään tavalla järkevä ostos. Pelkästään miltei 600 euron hankintahinta karkoittaa siinä tapauksessa.

Lue myös nämä
Tägit
Symbian^3 Symbian Nokia E7
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.