Google muuttaa Android Marketin toimintaa haittasovellusten takia

Kaarlo Räihä
6. maaliskuuta, 2011 11:51

Android-laitteille suunnattu Android Market nousi alkuviikosta otsikoihin ikävien asioiden osalta, kun ohjelmistokaupan valikoimista löytyi 58 haitallisella ohjelmakoodilla varustettua sovellusta. Nyt Google on luvannut muutoksia Android Marketin toimintaan, jotta vastaavaa ei tapahtuisi enää jatkossa.
Ensimmäiset muutokset alkavat jo tänään, kun Google etäpoistaa kaikki kyseisiin haittasovelluksiin liittyvät ohjelmakoodit puhelimista. Kuluttajien suunnalta päivitys ei vaadi mitään ylimääräisiä toimia, vaan sen pitäisi tapahtua automaattisesti, kunhan puhelimessa on vain 3G- tai WLAN-datayhteys käytössä. Haittasovellusten saastuttamien puhelimien omistajat saavat Googlelta asiasta vielä erikseen sähköpostia.
Haittasovellusten hyödyntämää tietoturva-aukkoa Google ei voi kuitenkaan etäkorjata, vaan tämä jää puhelinvalmistajien vastuulle. Kyseisen tietoturva-aukon avulla sovellukset voivat saada puhelimissa pääkäyttäjän oikeudet, jolloin ne pääsevät käsiksi lähes kaikkiin puhelimen osa-alueisiin. Kyseinen tietoturvaongelma on korjattu Androidin 2.2.2-julkaisussa ja uudemmissa versioissa, mutta monille Android-puhelimille viimeisimpiä päivityksiä ei julkaista virallisesti, joten monissa puhelimissa aukon korjaaminen ei onnistu helposti.
Android Marketin osalta Google on tiukentamassa kauppapaikan valvontaa jaettavien sovellusten osalta, mutta tarkempia tietoja muutoksista hakujätti ei kertonut julki. Ennakkoarvioiden mukaan Google ottaa pian käyttöön uudet automaattiset tarkistusohjelmat, jotka käyvät läpi kaikki kauppapaikan sovellukset etsien niistä haittakoodia, jonka lisäksi myös sovelluskehittäjät saattavat joutua aiempaa tarkempaan syyniin.

Lue myös nämä
Tägit
Android Google Google Play
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.