Nokia vähentää Qt-omistustaan, kaupalliset lisenssit Digian hallintaan

Teemu Laitila
7. maaliskuuta, 2011 12:21

Nokia ja suomalainen ohjelmisto- ja palvelutalo Digia ovat ilmoittaneet Nokian kaupallisen Qt-liiketoiminnan siirtymisestä Digialle. Kaupan myötä Digia hallinnoi tulevaisuudessa Qt:n kaupallisella lisenssillä tarjotun version kehitystä ja tekniikan lisensointia asiakkaille. Nokia osallistuu tulevaisuudessakin sekä LGPL-lisensoidun tekniikan että kaupallisesti tarjottavan version kehitykseen.
Nokian mukaan ostajaa kaupalliselle Qt-liiketoiminnalle on etsitty jo pidempään, sillä Qt-lisenssien myynti ja teknisen tuen tarjoaminen asiakasyrityksille ei kuulu Nokian ydinliiketoimintaan. Nokian mukaan Digian vahvuutena on yhtiön pitkä kokemus Qt-tekniikkaan pohjautuvien palveluiden tuottajana ja kiinnostus tekniikan jatkokehitystä kohtaan.
Qt:lla on noin 3500 kaupallista asiakasta. Digia aikoo tulevaisuudessa keskittyä erityisesti vahvistamaan Qt:n asemaa työpöytä- ja sulautettujen ohjelmistojen ympäristönä.
Nokian ja Microsoftin tulevan yhteistyön myötä Qt-yhteisö on ollut huolissaan suositun ohjelmointialustan kohtalosta. Nokia on ilmoittanut selväsanaisesti, että Qt:ta ei tulla näkemään Windows Phone -alustalla, mutta yhtiön mukaan tekniikan kehitystä jatketaan normaaliin tapaan ainakin toistaiseksi.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Digia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.