Näin Elop tienaa, mikäli Nokia onnistuu

Matti Robinson
31. maaliskuuta, 2011 16:35

Stephen Elopin työ Nokian toimitusjohtajana alkoi mediaa ruokkivalla uutispommilla, jonka seurauksena vuosia uskollisesti palvelleen Symbianin kuoppaaminen alkoi. Uuden toimitusjohtajan menneisyys avasi lisäksi epäilijöille ja kriitikoille tien salaliittoteorioiden ihmeelliseen maailmaan. Oliko entinen Microsoftin mies siirtynyt Nokialle tehdäkseen ainoastaan hallaa?
Nyt Nokian hallituksen viimeisimmän vuosikatsauksen jälkeen tiedämme kuitenkin paremmin kuinka paljon Elopilla on omaa lehmää ojassa Nokian strategian onnistumisessa. Hallitus määritti alkukuusta uudet toimitusjohtajaa koskevat raha- ja osakebonukset seuraavalle kahdelle vuodelle. Stephen Elopin korvaukset ovat sidottu vuodesta 2011 lähtien erittäin tiukasti Nokian tulokseen, joka voi tietää Elopille suuria osakebonuksia tai aiempaa pienempiä kannustepalkkiota ja nollabonusta.
Hallitus tiputti toimitusjohtajan lyhyen tähtäimen kannustepalkkioita 150 prosentista 100 prosenttiin, joka tarkoittaa, että vuosittain Elop nostaa rahabonuksia aiemmin sovitusta 1,5 miljoonasta poiketen miljoona euroa. Myös muita rahapalkkioita pienennettiin.
Vuosittaisten rahapalkkioiden laskemista tasapainottaa tulokseen pohjautuvat osakebonukset. Kahden vuoden päästä päättyvän tarkastelujakson jälkeen Stephen Elopilla on mahdollisuus saada osakebonuksia, jotka riippuvat sekä Nokian sen hetkisestä osakehinnasta että yhtiön kilpailukyvystä. Kaksiosaisen bonuspaketin puoliskot mahdollistavat yhteensä useiden miljoonien eurojen arvoiset osakebonukset -- tai käteen voi jäädä myös pyöreä nollabonus.
Havainnollistetaanpa monimutkaista palkkakuviota hieman:


On siis selvää, että Stephen Elopin tienesti riippuu erittäin paljon Nokian uuden strategian onnistumisesta. Jos strategia epäonnistuu ja kasvu on korkeintaankin maltillista, menettää Elop mahdollisuuden osakebonuksiin ja "häviää" puolimiljoonaa vuodessa. Jos Windows Phone 7 -alustaan nojaava strategia on puolestaan jo vuoden 2012 loppuun mennessä onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla, kuittaa toimitusjohtaja vähintään noin 13 miljoonan euron edestä yhtiön osakkeita.
Vaikka Microsoftiin nojaaminen oli useiden mielestä väärä ratkaisu, pitää Nokian hallitus huolen siitä, että toimitusjohtaja häviää tai voittaa yhtiön mukana. Stephen Elop tuleekin varmasti tekemään kaikkensa saadakseen käteensä yli kymmenen miljoonan arvoisen osakebonuksen vajaan kahden vuoden päästä, ja se tarkoittaisi, että suomalaisen kumisaapasfirman arvo nousisi monella kymmenellä miljardilla.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Microsoft Symbian Windows Phone 7 Stephen Elop
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.