Ensimmäinen GLONASS-paikannusta tukeva puhelin tuli myyntiin

Kaarlo Räihä
2. huhtikuuta, 2011 12:00

GPS-tekniikan kanssa samoista markkinoista taisteleva GLONASS-paikannusjärjestelmä ei ole vielä saavuttanut suurta suosiota kuluttajille suunnatuissa laitteissa, mutta Venäjän federaation suurten talousavustuksien myötä GLONASS on saavuttanut tärkeän merkkipaalun, kun myyntiin tuli eilen ensimmäinen GLONASS-paikannusta tukeva matkapuhelin.
MTS-operaattorin valikoimiin ilmaantunut GLONASS 945 on Androidin 2.2-versiolla varustettu älypuhelin, jossa on GLONASS-paikannuksen lisäksi GPS-paikannus. Kahden eri paikannustekniikan tukeminen samassa laitteessa nopeuttaa paikkatietojen löytymistä ja tuo helpotusta paikannuksen käyttöön tietyissä maaston muodon kannalta hankalissa paikoissa.
Rautapuolella tarjolla on 3,2 tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö (resoluutio 400x240), 2 megapikselin kamera ja 1500 mAh -akku, jolle luvataan valmiusaikaa 250 tuntia ja puheaikaa 300 minuuttia.
Puhelin itsessään on ZTE:n valmistama ja GLONASS-piirin siihen on toimittanut Qualcomm, joten samantapaisia puhelimia saatetaan nähdä Venäjällä myös muiden paikallisten operaattoreiden valikoimissa.
Pelinavauksesta huolimatta GLONASS-paikannuksen yleistyminen puhelimissa on edelleen suuri kysymysmerkki, sillä monet puhelinvalmistajat eivät ole ilmaisseet asiaan vielä selvää kantaansa.

Lue myös nämä
Tägit
ZTE MTS GLONASS 945
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.