"WiMAX 2.0" valmistui

Manu Pitkänen
2. huhtikuuta, 2011 12:22

WiMAX Forumin kehittämä IEEE 802.16m -verkkoteknologia on käynyt onnistuneesti standardisoimisprosessin läpi ja se on nyt virallisesti hyväksytty IEEE-standardiluetteloon. Niin sanottu WiMAX 2.0 -verkko tulee olennaisilta osin perustumaan juuri tähän teknologiaan, joten hyväksymispäätös on merkittävä askel WiMAXin kehityksen kannalta.
Keskeistä IEEE 802.16m -tekniikassa on sen laaja yhteensopivuus edeltäviin 802.16-standardeihin. Käytännössä verkko-operaattorit voivat päivittää nykyiset WiMAX-verkot uuteen sukupolveen pelkällä kanavakortti- tai ohjelmistopäivityksellä. Nykyiset WiMAX-yhteensopivat laitteet ovat vuorostaan täysin WiMAX 2.0 -yhteenopivia.
Yhteensopivuuden ohella IEEE 802.16m nelinkertaistaa nykyisen WiMAX-verkon latausnopeuden. Standardi mahdollistaa samanaikaisen 180 Mbit/s:n latausnopeuden ja 60 Mbit/s siirtonopeuden.
Samsung ja venäläinen operaattori Yota aloittivat jo viime syksynä teknologian testikäytön. Tekniikan kaupallinen hyödyntäminen alkanee tänä tai ensi vuonna. Vain tulevaisuus näyttää miten WiMAX pärjää kilpailevaa LTE:tä vastaan.

Lue myös nämä
Tägit
WiMAX
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.