Google kommentoi Android-kurin kiristämistä

Teemu Laitila
7. huhtikuuta, 2011 14:04

Viime viikkoina nettiyhteisössä on pohdittu Googlen toimia, jotka näyttäisivät olevan suunnattu kiristämään yhtiön ohjausta Android-käyttöjärjestelmää hyödyntävistä valmistajista sekä operaattoreista. Googlen lisääntyvää kontrollia ruodittiin esimerkiksi Businessweekin artikkelissa, jonka mukaan Googlen toimien taustalla olisi halu yhtenäistää eri valmistajien Android-puhelinten käyttökokemusta.
Lisäpontta avoimuuden vähenemistä ennustaville tahoille on antanut myös Googlen päätös olla julkistamatta tableteille tarkoitetun Android 3.0 -version lähdekoodia "toistaiseksi". Lisäksi huhuja on kuultu Googlen ja prosessoreita suunnittelevan ARM:n yhteistyöstä, jonka tarkoituksena olisi standardoida tietty prosessorimalli käytettäväksi Andrdoid-tableteissa.
Huolimatta kaikista spekulaatioista Google ei ole tähän mennessä ottanut kantaa Androidin suunnasta käytävään keskusteluun. Nyt Googlen Android-kehitykesestä vastaava pomo Andy Rubin on kirjoittanut blogiviestin, jossa vakuutetaan yhtiön olevan edelleen sitoutunut avoimeen kehitykseen.
Rubinin mukaan aiemmat huhut valmistajien omien käyttöliittymien rajoittamisesta tai kieltämisestä kokonaan eivät pidä paikkaansa, eli HTC:n Sense ja Samsungin TouchWiz tullaan näkemään jatkossakin valmistajien puhelimissa. Rubinin mukaan yhtiö ei ole tehnyt muutoksia ehtoihin, joita Android-laitteiden on noudatettava saadakseen Googlen virallisen hyväksynnän eli käytännössä Googlen sovelluspaketit käyttöönsä. Rubin myös torppaa tiukasti huhut laitestandardin luomisesta.
Aiheesta kirjoittava TechCrunchin Jason Kincaid kuitenkin huomioi, että Rubin jättää mainitsematta Businessweekin artikkelissa esiin nostetun väitteen, jonka perusteella valmistajien on suostuttava Googlen tiukempiin ehtoihin voidakseen kehittää uusiin Android-versioihin perustuvia laitteita jo ennen koodin virallista julkaisua. Tällä ennakkotarkastusperiaatteella Google kykenee tehokkaasti ohjailemaan valmistajien toimia ja laiteratkaisuita, sillä varsinkaan isommille valmistajille virallisen julkaisun odottaminen ei ole realistinen vaihtoehto.

Lue myös nämä
Tägit
Android Google
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.