Gartner: Nokian markkinaosuus alimmillaan 14 vuoteen

Manu Pitkänen
19. toukokuuta, 2011 11:48

Markkinatutkimusyhtiö Gartnerin tuoreimpien analyysien mukaan matkapuhelinvalmistaja Nokian markkinaosuuden lasku on jatkunut voimakkaana tämän vuoden alussa. Yhtiö arvioi Nokian hallitsevan markkinoista enää vain noin 25,1 prosenttia.
Merkillepantavaa on se, että Gartnerin mielestä lasku ensimmäisen vuosineljänneksen aikana on ollut selvästi rajumpaa kuin Nokian omien tietojen mukaan. Nokian viimekuisen osavuosikatsauksen mukaan sen markkinaosuus oli 29 prosenttia. Jos Gartner on oikeassa, niin Nokian markkinaosuus on vajonnut alimmilleen sitten vuoden 1997.
Tutkimusyhtiö arvioi, että Nokia aikoo vastata tilanteeseen aiempaa aggressiivisemmalla hinnoittelulla, millä pyritään myymään mahdollisimman paljon puhelimia ennen Windows Phone -käyttöjärjestelmän käyttöönottoa. Gartner myös huomioi, että vuoden alussa tukkuvarastoihin pakkautui poikkeuksellisen paljon puhelimia, noin 13,3 miljoonaa kappaletta. Määrä vastaa kuuden tai seitsemän viikon myyntiä. Tämä kiihdyttänee hintojen laskua ja madaltaa alan kasvuennustetta tämän vuoden osalta.
Tämänhetkinen markkinakakkonen on Gartnerin mukaan Samsung 16 prosentin osuudella ja kolmonen on LG 5,6 prosentilla. Molempien puhelinvalmistajien osuudet ovat hienoisessa laskussa. Neljäntenä on puhelinmyyntinsä viime vuodesta tuplannut Apple (3,9 prosenttia).
Älypuhelimien osuus kaikista myydyistä puhelimista oli 23,6 prosenttia. Suosituimmaksi käyttöjärjestelmäksi nousi Android, joka löytyi 36 prosentista ensimmäisen vuosineljänneksen aikana myydyistä älypuhelimista. Nokian käyttämän Symbianin osuus tippui 44 prosentista 27 prosenttiin. Microsoftin osuus käyttöjärjestelmissä tippui 6,8 prosentista 3,6 prosenttiin.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia LG Apple Samsung Android Symbian
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.