Sonera ei pura käytettyjen puhelinten SIM-lukkoa ilman alkuperäisen omistajan lupaa (päivitetty)

Manu Pitkänen
25. toukokuuta, 2011 12:58

Matkapuhelinoperaattori Soneran tukifoorumille on viime viikolla ilmestynyt mielenkiintoinen viestiketju, jossa pohditaan käytetyn iPhonen SIM-lukituksen poistoa määräaikaisen sopimuskauden umpeutumisen jälkeen.
Viestiketjun on aloittanut nimimerkillä Stenu kirjoittava henkilö. Hän kertoo aloitusviestissä, että osti kaksi vuotta sitten SIM-lukitun iPhonen käytettynä, minkä hän tiesi toimivan sopimuskauden loppuun saakka ainoastaan Soneran verkossa. Nyt sopimuskauden umpeuduttua hän on yrittänyt saada Soneraa purkamaan puhelimen SIM-lukituksen, mutta tuloksetta. Ennen ketjun aloittamista Stenu oli yhteydessä TeliaSoneran (jonka liittymä hänellä on) asiakaspalveluun ja yritti hoitaa asiaansa sitä kautta. TeliaSoneran mukaan Stenu ei kuitenkaan ole puhelimensa laillinen omistaja, joten he eivät voi tehda asialle mitään.
Soneran asiakaspalvelun viestiketjuun lähettämän vastauksen mukaan he eivät voi purkaa lukitusta, koska lukituksen purkua pyytävä henkilö ei ole heidän alkuperäinen asiakkaansa. Sonera suostuu purkamaan lukituksen vain jos alkuperäinen omistaja sitä pyytää. Soneran verkkosivuilla kuitenkin todettiin seuraavaa:

iPhonen SIM-lukitus puretaan automaattisesti kytkylaitteen sopimuskauden päätyttyä. SIM-kortin vaihtuessa iPhone on aktivoitava uudelleen iTunes-ohjelmalla. Ohjeita saat Omilta Sivuilta Liittymänhallinnasta sekä asiakaspalvelusta.

Asiakaspalvelun mukaan iPhonea koskeva tieto on esitetty "hieman" virheellisesti. Soneran mukaan "'Automaattisesti' sanalla tarkoitetaan sitä, että vapautamme lukituksen asiakaspalvelusta käsin." Sonera ei aio kantaa vastuuta virheellisen tiedon levittämisestä ja asiakkaidensa harhauttamisesta. iPhonea koskeva teksti on nyt päivitetty totuudenmukaisemmaksi.
Asia ei ole edennyt viestiketjussa, joten Stenu on vienyt asian kuluttajariitalautakunnan käsiteltäväksi.
Päivitys. Kiistan osapuolet ovat nyt päässeet sopuun ja Sonera on poistanut Stenun puhelimen SIM-lukituksen.

Lue myös nämä
Tägit
Apple iPhone TeliaSonera SIM-lukitus
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.