Elop ja Öistämö päättivät yhdessä hylätä MeeGon – Windows Phone oli pakko valita

Manu Pitkänen
2. kesäkuuta, 2011 12:24

Talouslehti Businessweek on kattavassa jutussaan rekonstruoinut Stephen Elopin toimitusjohtajakauden tapahtumia Nokiassa. Jutusta ilmenee miten MeeGon hylkäämispäätökseen päädyttiin.
Vielä viime vuoden lokakuussa Elop jaksoi hypettää MeeGo-käyttöjärjestelmän mahdollisuuksia. Helmikuun 11. päivänä Nokia kuitenkin sysäsi käyttöjärjestelmän marginaaliin, kun se ilmoitti ottavansa ensisijaiseksi käyttöjärjestelmäkseen Microsoftin Windows Phonen.
Kun uusi vuosi oli juhlittu ja oli aika palata töihin, niin MeeGon karu kohtalo alkoi valjeta. Elop hahmotteli Nokian MeeGo-strategiaa tussitaululle 3. tammikuuta. Hän merkkasi taululle millaisia puhelimia on kehitteillä, kuinka paljon niiden eteen on vielä tehtävä töitä ja koska ne menevät myyntiin. Elopille valkeni välittömästi, että Nokia on epäonnistunut. Käyttöjärjestelmä jonka piti nostaa koko yhtiö suosta, löytyykin ainoastaan kolmesta nokialaisesta vuonna 2014.
Seuraavana päivänä Elop soitti Nokian kehitysjohtaja Kai Öistämölle. Hän kertoi asiansa eli kuinka Nokia-laiva oli ajanut pahemman kerran karille. Öistämön mukaan se oli todellinen "Oh Shit!" -tilanne, sillä yhtiö oli laittanut kaiken MeeGon varaan. Yksissä tuumin he päättivät, että MeeGo unohdetaan ja puhelinjätti yrittää jatkaa jonkin kolmannen osapuolen kehittämän käyttöjärjestelmän kanssa. Ainoat vaihtoehdot olivat Googlen Android tai Windows Phone.
Nokia yritti neuvotella aluksi Androidin käytöstä, mutta Elopin mukaan Google ei ollut kiinnostunut sopimuksesta. Elopin sanojen mukaan Google käyttäytyi ylimielisesti ja aivan kuin he olisivat jo voittaneet kisan Nokiaa vastaan. Julkisuuteen antamissaan lausunnoissa Googlen toimitusjohtaja Eric Schmidt on kuitenkin antanut ymmärtää, että yhtiö kilpaili tosissaan Microsoftin kanssa. Tässä tilanteessa Nokian oli pakko valita Windows Phone, siitäkin huolimatta että Elopia tultaisiin kutsumaan "Troijan hevoseksi".
Lopullinen päätös Windows Phonen käytöstä tehtiin 10. tammikuuta Lontoossa. Nokian mukaan he onnistuivat solmimaan ennennäkemättömän sopimuksen, sillä he saivat Microsoftilta sellaisia erioikeuksia, joita muilla valmistajilla ei ole, ja vapauksia ohjelmisto- ja rautavalintoihin.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Android Microsoft MeeGo Windows Phone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.