WWDC 2011:n satoa: iOS 5:n uudet ominaisuudet

Manu Pitkänen
6. kesäkuuta, 2011 21:36

San Franciscossa järjestettävä WWDC 2011 -tapahtuma alkoi hyvin Mac OS X -käyttöjärjestelmän uudistusten esittelyllä. Noin puolituntisen OS X -esittelyn jälkeen oli aika kertoa mitä Applen toiselle käyttöjärjestelmälle, iOS 5:lle, kuuluu.
iOS 5:ttä esitteli Scott Forstall, jonka sanojen mukaan Applen uusimmassa mobiilikäyttöjärjestelmässä on yli 200 uutta ominaisuutta. Yksi tärkeimmistä uudistuksista on täysin uusi ilmoitusjärjestelmä (Notification Center), joka toimii hyvin pitkälle kuten Androidissa. Uusimpiin Facebook-päivityksiin, saapuneisiin tekstiviesteihin ja vastaamattomiin puheluihin pääsee käsiksi hipaisemalla yläreunassa olevaa palkkia alaspäin.
iPad-käyttäjiä silmällä pitäen iOS 5:een on rakennettu Newsstand-lehtikioski, johon ilmestyy aina uusimmat numerot käyttäjän tilaamista sanoma- ja aikakauslehdistä.

Kolmas esitelty uudistus on Twitter-integraatio. Twitter on lisätty esimerkiksi iOS 5:n kartta- ja kameraohjelmiin, joten oman olinpaikkansa voi helposti kertoa koko maailmalle ja höystää sitä paikasta otetulla kuvalla.
Applen insinöörit ovat ilmeisesti tajunneet, että nettiä selatessa ei ehdi lukea kaikkea kerralla, eikä kirjanmerkkien joukosta aina löydä lukemattomaksi jääneitä sivuja. Asiaa helpottaakseen he ovat kehittäneet iOS:n selaimeen Reading list -ominaisuuden. Se on ikään kuin luettelo kirjanmerkeistä, joita ei ole vielä luettu.
Edellisten uudistusten ohella Apple on muuttanut käyttöjärjestelmän kameraohjelman toimintaa. Vastaisuudessa puhelimen volume-näppäimiä voi käyttää laukaisimena ja zoomaaminen onnistuu tutulla nipistys-eleellä. Jos sormeaan pitää tarpeeksi kauan tietyssä kohtaa kuvaa, niin kamera säätää valaistusasetukset optimaalisesti kohdan valaistuksen mukaisesti.

Microsoft ennätti aiemmin esittelemään Windows 8:n tablet-versiota ja sen uutta kosketusnäppäimistöä. Applen ohjelmoijat ovat näemmä päätyneet samaan lopputulokseen, jossa QWERTY-näppäimistö on halkaistu kahtia niin, että näppäimiin yltää helposti pelkillä peukaloilla.

iOS 5 -käyttöjärjestelmän myötä i-laitteen omistajatkin pääsevät vihdosta viimein nauttimaan OTA-päivityksistä, joten päivitysten asenteluun ei enää tarvita lainkaan tietokonetta. Samalla raskaat päivityspaketit siirtyvät unholaan, kun Apple aloittaa deltapäivitysten jakelun, jolloin vain muuttuneet koodinpätkät asennetaan iOS-laitteelle.

Applen mukaan iOS 5 ilmestyy ensi syksynä. Se tulee iPhone 3GS:lle, iPhone 4:lle, iPadille, iPad 2:lle sekä 3. ja 4. sukupolven iPod toucheille. Ei puhettakaan iPhone 5:stä vielä tässä vaiheessa.

Lue myös nämä
Tägit
Apple iOS
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.