Suomalaisoperaattorit: Älypuhelimet ja Skype eivät vielä uhkaa perinteisiä puheluita

Teemu Laitila
15. kesäkuuta, 2011 12:09

Suomalaisoperaattoreilla ei vielä olla huolissaan Skypen ja muiden Internet-pohjaisten palveluiden yleistymisestä perinteisten puhelujen kustannuksella. Älypuhelinten yleistyessä ja niiden siirtyessä yhä halvempiin hintaluokkiin, yhä useammalle on kuitenkin avautunut mahdollisuus hoitaa puhelunsa ja pikaviestintänsä Internet-pohjaisten palveluiden kautta ja ohittaa kokonaan operaattorin minuuttilaskutteiset palvelut. Ainakaan vielä VoIP-palvelut eivät näy suomalaisoperaattoreiden toiminnassa.
DNA:lta kerrotaan Puhelinvertailu.comille, että verkkojen liikennettä seurataan laaduntarkkailun nimissä, mutta VoIP-palveluiden kuten Skypen aiheuttamat datamäärät ovat vielä häviävän pieniä eikä niitä voida erottaa muusta dataliikenteestä. Sama tilanne on Elisalla, jossa asiakkaiden puhelimenkäyttöä pyritään kartoittamaan esimerkiksi haastattelujen avulla.
"Käsityksemme mukaan Skypen ja muiden VoIP-palveluiden käyttö älypuhelimissa on vielä suhteellisen harvinaista, tosin se on yleistymässä", kertoo Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi.
Nettipuheluiden lisäksi älypuhelimille on saatavilla runsaasti erilaisia pikaviestisovelluksia, jotka tarpeeksi laajalle levitessään saattavat korvata tekstiviestit kaveripiirin käytössä.
DNA:n tuotevalikoimasta vastaavan Timo Varsilan mukaan tekstiviestien määrän kasvu on hidastunut viime vuosina, mutta DNA:lla ei uskota niiden nopeaan häviämiseen, vaan uudet viestintäkeinot tulevat täydentämään vanhoja. Lisäksi Varsila näkee perinteisen tekstiviestin säilyttävän asemansa esimerkiksi osana yritysten toimintaa.
"Kun auto on viety korjaamolle, voi korjaamo lähettää perinteisellä tekstiviestillä ilmoituksen, kun auto on haettavissa", Varsila pohtii.
Vaikka Skype ei vielä näykään Suomessa puheluiden määrän vähentymisenä, operaattoreilla uskotaan ainakin osan nykyisistä puheluista siirtyvän Internetiin. DNA:n arvion mukaan VoIP-palveluiden yleistymiseen vaikuttaa moni asia, kuten väestön ikärakenne ja käytettävien palveluiden helppous. Toisaalta uudet viestintätavat eivät välttämättä suoraan korvaa vanhoja.
"Uskomme VoIP-palveluiden lisäävän asiakkaiden puheviestintää ylipäätään, kuten on tapahtunut kiinteässä verkossa, eli läheskään kaikki VoIP-puheluminuutit eivät ole pois perinteisistä puheluista", Elisan Henri Korpi arvioi.
Jos tulevaisuudessa suurempi osa viestinnästä kuitenkin siirtyy Internetiin ohittaen operaattorin maksulliset puhelut ja tekstiviestit, kumpikaan operaattori ei suoranaisesti myönnä olevansa valmis radikaaleihin dataliittymien hinnoittelumuutoksiin tai esimerkiksi laskuttamaan VoIP:n käytöstä erikseen Hollannin malliin.
Elisalta kerrotaan, että lähtökohtaisesti asiakkaille tarjotaan monipuoliset mahdollisuudet datayhteyksien hankkimiseen ja palvelun kokonaishinnoittelu riippuu asiakkaan omista käyttötarpeista, eli liittymäpaketteja tullaan rukkaamaan vastaamaan paremmin muuttuvia käyttötapoja.
Kerro kommenteissa miten itse käytät VoIP-sovelluksia ja ovatko ne korvanneet normaaleita puheluita?

Lue myös nämä
Tägit
DNA Elisa VoIP
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.