Komissio haluaisi pakottaa operaattoreita laskemaan datasiirtomaksuja

Manu Pitkänen
7. heinäkuuta, 2011 14:36

Euroopan komission eilen julkaiseman ehdotuksen mukaan mobiiliverkkojen käytöstä EU:n alueella halutaan aiempaa edullisempaa. Komissio ehdottaa datasiirrolle hintakattoa, koska operaattoreiden perimät taksat eivät ole laskeneet tyydyttävälle tasolle.
Nykyään datasiirto ulkomailla (EU:n sisällä) voi olla kymmeniä kertoja kalliimpaa kuin kotimaassa. Puheluiden hinnatkin voivat olla kolme kertaa kalliimpia ulkomailla. Komission näkemyksen mukaan ala ei ole tarpeeksi kilpailtu ja haluaa siksi puuttua markkinoiden toimintaan hintakatoin.
Ehdotuksen mukaan ensi vuoden heinäkuusta lähtien EU:n alueella yhdestä siirretystä megatavusta voidaan periä korkeintaan 0,90 euroa. Hinta laskee 70 senttiin vuonna 2013 ja vuonna 2014 edelleen 50 senttiin, jossa se pysyy ainakin vuoteen 2016 asti.
Puheluille ja tekstiviesteille asetetaan datasiirron ohella hintakatot. Suunnitelmien mukaan ulkomailla soitetuista puheluista ei voisi vuodesta 2012 lähtien periä kuin 32 senttiä minuutilta ja vastaanotettavien puheluista vuorostaan korkeintaan 11 senttiä. Hinnat putoaisivat vuonna 2013 uudelleen 28 ja 10 senttiin. Tekstiviestien osalta hinta rajoitettaisiin 10 senttiin.
Operaattorit ovat suhtautuneet hintakattoihin pääosin negatiivisesti, mutta esimerkiksi Elisa näkee asiassa hyvänkin puolen: alemmat hinnat saattavat rohkaista kuluttajia käyttämään puhelimiaan ja palveluita ulkomailla aiempaa enemmän.

Lue myös nämä
Tägit
Euroopan komissio
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.