Tilasto: Kuka omistaa mobiilialan patentit?

Manu Pitkänen
19. elokuuta, 2011 18:08

Tähän mennessä tätä vuotta puhelinvalmistajat ovat olleet harvinaisen virkeitä haastamaan toisiaan käräjille patenttiloukkausten vuoksi. Tasaiseen tahtiin julkisuuteen on putkahtanut uutisia kun yksi valmistaja haastaa toisen oikeuteen ja muutama viikon kuluttua uutisista saa lukea vastakanteesta, jossa edellisen tapauksen vastaaja ja kantaja ovat vaihtaneet paikkaa.
Usein toisena osapuolena ollut yhdysvaltainen Apple ja sitä vastassa joko Nokia tai jokin Android-valmistaja (Samsung ja HTC). Käräjöinti ilmentää hyvin sitä kuinka kiivaana älypuhelimien ekosysteemi-sota käy. Patentit ovat äärimmäisen tärkeä ase kamppailtaessa oman alustan menestyksen puolesta.
Senpä takia on hyvä kysyä, kuka langattoman viestinnän patentit omistaa. Analyysitalo Chetan Sharma on vastannut tähän kysymykseen kokoamallaan tilastolla, jossa eri yhtiöt on järjestetty sen mukaan kuinka paljon patentteja ne ovat saaneet itselleen Yhdysvaltain ja Euroopan patenttitoimistoilta.
Vaikka oikeustaistot yleensä käydäänkin näissä maanosissa, niin Aasia ja Japani ovat patenttien kannalta kaikkein tärkeimpiä alueita. Chetan Sharma ei kuitenkaan onnistunut saamaan tarpeellisia tietoja näistä kolkista.
Yllättävintä tilastoissa on ehkä se, että vaikka Apple onkin viime aikoina ollutkin yksi aktiivisimmista valmistajista menemään käräjille, niin se on tilastossa vasta sijalla 31.


Lue myös nämä
Tägit
Apple Samsung patentti
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.