Apple esitteli iPhone 4S:n - uusi Siri-puheohjaus mullistaa puhelimen käytön

Manu Pitkänen
4. lokakuuta, 2011 21:27

Tietotekniikkayhtiö Apple julkisti uuden iPhone 4S -puhelimen.
iPhone 4S:stä löytyy iPad 2:sta tuttu A5-tuplaydinsuoritin, jonka kerrotaan siivittävän puhelimen parhaimmillaan jopa seitsemän kertaa suurempaan graafiseen nopeuteen kuin iPhone 4. Puhelimesta löytyy Retina-näyttö ja lasinen takakuori. 4S:n kahdeksan megapikselin kamera yltää 1080p-tasoisen videokuvan nauhoittamiseen ja sisältää kuvanvakaimen sekä temporaalisen kohinanpoiston.
Teoreettisen latausnopeuden HSDPA-verkossa kerrotaan olevan kaksinkertaistunut iPhone 4:n 7,2 Mbps:sta. Lisäksi sama puhelin toimii sekä GSM- että CDMA-verkossa, joten erillisille versioille ei ole tarvetta.
Puhelimen puheajan kerrotaan olevan 3G-verkossa kahdeksan tuntia. Akku kestää verkkoselailua kuuden tunnin edestä ja yhdeksän tuntia Wi-Fi-verkossa. Videota voidaan toistaan kymmenen tuntia ja musiikkia luukuttaa 40 tuntia.
Apple jätti sokeriksi pohjalle kehittämänsä puhetunnistustekniikan, jonka he ostivat Siriltä pari vuotta sitten. Se on tietynlainen henkilökohtainen avustaja, joka tekee arkisia askareita puolestasi kun pyydät sitä. Käyttäjän on painettava kotipainike pohjaan ja kysyttävä puhelimelta jotakin. Tämän jälkeen iPhone 4S esittää vastauksen kysymykseen. Ominaisuutta demottiin kysymällä säätä ja puhelin kertoi sen. Ohjaus toimii englanniksi, saksaksi ja ranskaksi.
Puhelin osasi täsmentää vastaustaan antamalla seuraavien tuntien sääennusteen sitä kysyttäessä ja kertoi reittiohjeet pyydettyyn määränpäähän sekä antoi ravintolaehdotuksia. Kalenterimerkinnän onnistuu tekemään tätä kautta myös. Lisäksi se on integroitu Wolfram|Alpha-hakukoneeseen, joten termien määritelmien hakeminen, valuuttamuunnosten tekeminen ja ehkäpä myös Kuun sekä Saturnuksen välisen etäisyyden laskeminen onnistuu nopeasti.
Japanilainen Apple-myymälä vuoti hiukan ennen puhelimen virallista julkistusta sen julkaisupäivämäärän. Uusi iPhone tulee myyntiin nousevan Auringon maassa ja muissa tärkeissä maissa 14. lokakuuta eli hyvin nopeasti julkistuksen jälkeen. Muualla, kuten Suomessa, puhelin tulee myyntiin 28. lokakuuta.
Puhelimen kolmen eri kokoversion hinnoiksi ilmoitettiin (kahden vuoden kytkyllä) 199 dollaria (16 GB), 299 dollaria (32 GB) ja 399 dollaria (64 GB).
Apple kertoi iOS 5 -käyttöjärjestelmän jakelun alkavan 12. lokakuuta. Käyttöjärjestelmän ominaisuuksista löytyy tietoa täältä. Tapahtumassa kerrottiin myös iOS:n uudesta ominaisuudesta, jonka avulla pystyy paikantamaan lähistöllä oleskelevien ystävien i-laitteet. Tämäntyyppisestä paikannusjärjestelmästä kuultiin jo viime keväänä huhuja, mutta WWDC:ssä sitä ei paljastettu.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.