Kommentti: Symbian Belle toimii, mutta myöhästyi

Matti Robinson
11. lokakuuta, 2011 13:13

Nokia uudisti vastikään Symbian-käyttöjärjestelmäänsä Belle-päivityksellä. Modernien Symbian-puhelinten toinen ja niistä kahdesta se merkittävämpi päivitys saapuu esiasennettuna uusimpiin Nokian älypuhelimiin. Puhelinvertailu testasi pikaisesti syyskuussa julkistetuista kolmesta Symbian-älypuhelimesta monipuolisinta, Nokia 701:tä, ja siihen asennettua Belle-käyttöjärjestelmää.
Aiempi Anna-päivitys toi jo kesällä muutamia käyttöliittymäpäivityksiä auttamatta kilpailevien alustojen kyydistä tippuneeseen Symbianiin. Valitettavasti suuremmat päivitykset, kuten verkkoselainuudistus, sai odottaa pitkälle syksyyn. Uusin, Belle-nimeä kantava käyttöjärjestelmäversio on kuitenkin vihdoin tuonut nuo päivitykset ja hivuttaa Symbiania lähemmäs kilpailijoita.
Jo Symbian Annassa tietyt ominaisuudet ovat täysin vertailukelpoisia iPhonen ja Android-puhelinten kanssa. Tästä hyvä esimerkki on jo Symbian^3-julkaisusta lähtien Nokian älypuhelimia koristanut musiikkisoitin. Sittemmin Nokia on pyrkinyt kehittämään yhtä sulavasti toimiviksi muitakin puhelimen osa-alueita. Bellessä se jo onnistuu miltei koko käyttöjärjestelmän osalta.
Bellen tärkeimpiin uudistuksiin kuuluvat verkkoselainpäivityksen lisäksi kotinäytön kasvattaminen kolmesta sivusta kuuteen, NFC-tuki, erikokoiset widget-sovellukset sekä Android-puhelimista tuttu, alas vedettävä tila-/ilmoituspalkki. Lisäksi Bellen yhteydessä Nokia on selventänyt valikkorakennetta, joka nyt oletuksena kokoaa kaikki sovellukset yhteen rullattavaan valikkoon.


Yksi sinänsä Belleen liittymätön uudistus uusissa Symbian-älypuhelimissa on gigahertsin kellotaajuudella toimiva suoritin. Uudistetun käyttöliittymän ja yhtiön mukaan peräti 3 kertaa nopeammin toimivan verkkoselaimen kanssa paketti on varsin toimiva. Moniajo toimii nopeasti, ja vaikka verkkoselain ei ole aivan parhaimpien tasolla, ei se enää jää järisyttävän kauas. Nopeamman suorittimen tuoman prosessointitehon huomaa erityisesti raskaammissa sovelluksissa, kuten Nokia Mapsissä, joka toimii selkeästi aiempaa sulavammin.
Nyt Symbianin käyttöliittymän toiminta on kautta alustan yhtenäistä. Erot Symbian Belleä pyörittävän Nokia 701:n ja useimpien Android-puhelinten tai iPhonen kanssa ovat käytettävyydessä enää marginaaliset.
Mikäli Belle olisi ollut valmis vuosi takaperin, ei Elopin olisi todennäköisesti tarvinnut tai kannattanut tehdä liikkuja Windows Phonen suuntaan. Sudenkuoppa, johon Nokian on kerta toisensa jälkeen astunut, on vihdoin saatu täytettyä, mutta vuosien työ on todennäköisesti tehty täysin turhaan, kun kaikki ovat kääntäneet katseensa kohti Microsoftin Mangoa.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Symbian^3 Symbian Windows Phone Windows Phone 7.5 Symbian Anna Nokia 701 Symbian Belle Windows Phone Mango
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.