Mielipide: Vanjoen Nokia olisi pysynyt MeeGossa ja Symbianissa

Manu Pitkänen
13. lokakuuta, 2011 11:05

Nokian langattomien palveluiden entinen johtaja Anssi Vanjoki kertoi MTV3:n haastattelussa, että matkapuhelinjätti olisi onnistunut ponnistamaan pohjilta omilla ohjelmistoalustoillaan (Symbian ja MeeGo). Hänen toimitusjohtajakaudella Nokiaa ei olisi johdatettu Microsoftin helmoihin.

Nokian softaosaaminen ainakin silloin kun itse olin mukana oli sellaista maailmanluokkaa, että minä en sitä (siirtymistä Windowsiin) olisi tarpeelliseksi nähnyt. Osaaminen oli sitä tasoa, että kyllä siitä varmaan olisi pystytty ponnistamaan ihan omakin alusta täysin kilpailukykyiseksi.
Anssi Vanjoki

Hän ei lyttää Windows Phonea, mutta hänen mukaansa se ei tarjoa mitään uutta mitä ei muissa kilpailevissa alustoissa jo olisi.
Vanjoki voi olla hyvinkin oikeassa, mutta hänen suustaan kuultuna väite kuulostaa lähinnä hävityn toimitusjohtajakilvan aiheuttaman katkeruuden purulta. Elop ja Vanjoki kilpailivat viime vuonna Olli-Pekka Kallasvuon paikasta, mutta tunnetusti Vanjoki hävisi kanadalaiselle ja päätti pian sen jälkeen lähteä koko firmasta. Vanjoki itse myöntää olleensa katkera hävittyään Elopille, mutta kertoo muistelevansa hyvällä koko 20-vuotista uraansa Nokialla.
Ottaen huomioon Nokian helmikuisen valinnan aiheuttamat reaktiot, niin Vanjoen on helppo kritisoida Windows Phone -strategiaa ja kerätä sympatiapisteitä itselleen näin jälkikäteen. Ulostulo on myös hyvin ajoitettu, sillä ensimmäisten Mango-nokialaisten julkaisuun ei ole kuin kaksi viikkoa. Se on tarpeeksi pitkä aika lausunnon unohtamiselle mikäli Nokian puhelimet lyövät kuluttajat ällikällä, mutta toisaalta tarpeeksi lyhyt jälkiviisastelulle mikäli luurit ovat lähinnä meh-tasoa.
Lisäksi Nokia on vihdoin julkistanut uusia päivityksiä Symbianille, jotka ovat saaneet osakseen paljon positiivista palautetta. On pakko kysyä, miksei Nokian maailmanluokan softaosaamisen tuloksia saatu kuluttajille jo aikaisemmin (silloin kun Vanjoki itsekin oli puikoissa)?

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Symbian MeeGo Windows Phone MeeGo 1.2 Harmattan Windows Phone Mango
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.