Mielipide: Nokian Windows Phone -puhelimet eivät yllättäneet - voivat silti pelastaa

Manu Pitkänen
26. lokakuuta, 2011 14:29

Nokia esitteli juuri uudet Windows Phone -puhelimensa. Nokia Lumia 800- ja Nokia Lumia 710 -puhelimet eivät onnistuneet herättämään sijoittajissa suuria tunteita puoleen eikä toiseen. Aamupäivän lupaavassa nousussa ollut Nokian osakekurssi (OMXH) kävi pakkasella Elopin keynoten aikana, mutta on sen jälkeen palautunut aiemmille lukemille.
Nokian reaaliaikainen kurssi löytyy esimerkiksi täältä. Kurssi on tällä hetkellä paremmassa nousussa kuin indeksi. Lasku johtui todennäköisesti siitä, että Elopin arveltiin esittelevän vain Nokia Lumia 800:n. Palautuminen alkoi sen jälkeen kun tieto Lumia 710:stä tuli.
Puhelimet olivat juuri sellaisia kuin markkinat osasivat odottaakin, joten irtiottoihin ei ollut aihetta. Lisäksi Nokian tulevaisuuden kuva ei ole muuttunut mihinkään, vaikka toivoa on ilmassa. Windows Phonen myyntimääriä päästään analysoimaan vasta ensi vuonna, jolloin Nokia julkaisee tilinpäätöksensä. Maailmanlaajuinen myynti alkaa ensi vuoden alussa, joten vasta vuoden 2012 ensimmäisen kvartaalin tulokset näyttävät mihin suuntaan laiva on menossa: kohti pohjaa vai pintaa.
Vaikka Lumia 800:n ja 710:n rajoitettu saatavuus olivatkin tämän vuoden osalta, ainakin allekirjoittaneelle, hienoisia pettymyksiä (mutta odotettavia Elopin aiempien lausuntojen valossa), niin hintapolitiikka näyttäisi olevan kohdillaan. Huippumalli Lumia 800 maksaa vain 420 euroa ja massoille suunnattu Lumia 710:kin vain 270 euroa (ilman veroja). Kovin suuriin katteisiin ei Nokialla ole varaa. Tässä vaiheessa tärkeintä on myyntivolyymi ja "ekosysteemin" laajentuminen -- ei käteinen.
Uudella strategialla on selvästi mahdollisuuksia onnistua, mutta sen analysoiminen tässä vaiheessa on ennenaikaista. On mielenkiintoista nähdä, ostavatko esimerkiksi suomalaiset kuluttajat Nokia N9:n vai sen lähes identtisen sisaruksen, Lumia 800:n. (Tarkat tekniset tiedot: Lumia 800 | Lumia 710)
PhoneArena on julkaissut sivuillaan jutun, jossa Lumia 800:n ominaisuuksia verrataan muiden valmistajien lippulaivoihin. Lukujen valossa puhelin ei pysty murskaamaan kilpailijoitaan, mutta teknofiilejä lukuun ottamatta harva kuluttaja on erityisen kiinnostunut tekniikasta. Uusista puhelimista tullaan kuulemaan vielä useaan otteeseen, kunhan Nokia ja Microsoft saa markkinointikampanjan päräytettyä käyntiin.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Windows Phone Nokia Lumia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.