Kännyköiden määrä kasvaa vauhdillla Pohjois-Koreassa

Teemu Laitila
20. marraskuuta, 2011 17:08

Suljetussa Pohjois-Koreassa kännyköiden käyttö on yleistynyt huimaa vauhtia sen jälkeen, kun valtio salli niiden omistamisen vajaa neljä vuotta sitten. Pohjois-Koreassa odotetaan miljoonan käyttäjän rajan rikkoutuvan vuoden loppuun mennessä, raportoi uutistoimisto Reuters.
Ennen kännyköiden vapautumista matkapuhelimen omistamisesta saattoi joutua vankileirille tai pahimmillaan teloitettavaksi. Egyptiläisen Orascomin hallituksen valvonnassa rakentama 3G-verkko on kuitenkin kasvattanut käyttäjämääriään huimasti. Verkon käyttäjämäärä on kasvanut vain kahdessa vuodessa 70 000 käyttäjästä aina 800 000 saakka. Nykyään kännykät ovat erittäin suosittuja erityisesti 20 - 30 vuotiaiden keskuudessa.
Silti kännyköiden määrän kasvaminen ei ole parantanut tiukasti eristäytyneen maan kansalaisten mahdollisuutta saada tietoa ulkomaailmasta. Maan 3G-verkkoon ei voi nimittäin soittaa ulkomailta eikä Pohjois-Korean verkosta voi soittaa ulospäin. Myöskään internet-liikennettä ei sallita.
Vaikka verkko kattaa noin 94 prosenttia asukkaista, se peittää vain 14 prosenttia koko maan pinta-alasta. Verkko toimii käytännössä ainoastaan maan pääkaupungissa Pjongjangissa, jossa kansalaiset ovat hallituksen jatkuvan valvonnan alaisina.
Puhelinten korkeat hinnat suhteessa keskimääräisiin palkkoihin pitävät kännykät lähinnä paremmin toimeentulevan kansanosan käytössä. Puhelinten hinnat ovat noin 350 dollarin eli 250 euron tietämillä, kun keskimääräinen kuukausiansio on vain 15 dollaria.

Lue myös nämä
Tägit
3G kännykät Pohjois-Korea
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.