Yhdysvalloissa sattoi paljastua massiivinen salakuuntelutapaus

Manu Pitkänen
1. joulukuuta, 2011 12:35

Android-kehittäjä Trevor Eckhart julkaisi tämän viikon alussa Youtube-videon, jossa paljastuu Nokian, RIM:n ja Androidia käyttäviin puhelimiin piilotettu ohjelma, joka tarkkailee käyttäjän toimia. Tapaus on laaja, sillä ohjelman arvioidaan löytyvän kymmenistä miljoonista puhelimista.
Carrier IQ -nimisen yhtiön kehittämän tarkkailuohjelman tarkoituksena on Eckhartin mukaan tallentaa kaikki näppäimen painallukset, sijaintitiedot ja tekstiviestit. Ohjelman on kerrottu pääsevän käsiksi myös salattuihin Google-hakuihin. Tiedot välittyvät Carrier IQ:lle automaattisesti.
Edellä mainittujen puhelimien lisäksi Applen iPhone-puhelimissa käytetystä iOS-käyttöjärjestelmästä on myös löydetty viitteitä Carrier IQ:hun. Tavallinen käyttäjä ei pysty sulkemaan ohjelmaa kotikonstein. Sen poistaminen puhelimesta vaatii myös ammattiosaamista.
Sovellus löytyy ainoastaan yhdysvaltalaisista puhelimista.

Kyseessä ei ole haittaohjelma


Yhtiön oman näkemyksen mukaan se kerää tietoja puhelimien vikatilanteista, eli se ei tallenna näppäinpainalluksia tai muitakaan henkilökohtaisia tietoja.
Nokia on myös todennut tiedon olevan virheellinen. Tiedottaja Mona Kokkosen mukaan Nokian puhelimista ei löydy käyttäjiä tarkkailevia sovelluksia.
Eckhart on jo aiemmin syyttänyt Carrier IQ:ta vakoilusta, minkä seurauksena osapuolet ovat olleet nokat vastatusten oikeudessa. Video julkaistiin sen jälkeen kun yhtiö ilmoitti luopuvansa Eckhartia vastaan suunnatuista haasteista.

Mahdollinen joukkokanne


Oikeustieteen professori Paul Ohmin näkemyksen mukaan tapauksessa saattaa olla ainekset joukkokanteelle. Hänen mukaansa, mikäli Eckhartin löytö pitää paikkansa, Carrier IQ on syyllistynyt kansalliseen salakuunteluun. Mahdolliset vahingonkorvaukset saattavat kasvaa tähtitieteellisiksi.
Carrier IQ:n mukaan se ei luovuta kerättyjä tietoja ulkopuolisille ja kaikki osapuolien välillä liikkuva tieto on salattua. Ohmin mukaan tällä ei ole välttämättä merkitystä, vaikka se voi problematisoida asiaa oikeudessa.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Apple Android RIM salakuuntelu Carrier IQ
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.