Raportti: Android suljetuin avoimen lähdekoodin projekti

Matti Robinson
13. joulukuuta, 2011 18:36

Markkinatutkimusfirma VisionMobile on julkaissut raportin, joka keskittyy tutkimaan avoimen lähdekoodin projektejen avoimuutta Open Governance -indeksin avulla. Avoimen hallinnan indeksissä vertaillaan projekteja neljän pääelementin -- käyttöoikeuksien, kehittämisen, johdannaisten ja yhteisön -- pohjalta. Indeksin mukaan kahdeksasta mukana olleesta projektista vähiten avoin oli Android.
Kahdeksikkoon kuuluuvat Androidin lisäksi ohjelmointialusta Eclipse, mobiilialustat Symbian ja MeeGo, selaimestaan tuttu Mozilla, ohjelmistorajapinta Qt, selainmoottori Webkit sekä Linux-käyttöjärjestelmä. Indeksin kärjessä oli Eclipse, jonka prosentuaalinen avoimuus oli 84 prosenttia. 58-71 prosentin väliin sijoittuivat kaikki muut avoimen lähdekoodin projektit Androidia lukuunottamatta. Googlen käyttöjärjestelmän tulos oli muita selvästi huonompi 23 prosentilla.
Tutkimuksessa todetaan, että suuri avoimuus auttaa projektia menestymään, mutta Androidin kohdalla tämä vaatii muita selityksiä. VisionMobilen mukaan Android menestys johtuukin Googlen rahallisista panostuksista eikä projektin avoimuudesta. Lisäksi tutkimus huomauttaa, että laitevalmistajat ovat investoineet projektiin miljardeja kilpaillakseen Applen iOS-alustaa vastaan. Tutkimuksessa siteerataan Nokian toimitusjohtaja Stephen Elopin sanoja, "Apple loi suotuisat edellytykset Androidille."
Tutkimuksessa kerrotaan, että Androidin Honeycomb-versiosta ei julkaistu yleiseen jakoon lähdekoodia, mutta ei oteta kantaa kuukausi sitten Googlen tekemään ilmoitukseen julkaista uusimman version, Ice Cream Sandwichin lähdekoodi.

Lue myös nämä
Tägit
Qt MeeGo Symbian Google Android avoin lähdekoodi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.