Käyttääkö Apple halpatyövoimaa? Täällä tehdään Applen A5-piiri

Matti Robinson
16. joulukuuta, 2011 13:10

Applen uusimpien iPhone- ja iPad-mallien sisällä hyrrää yhtiön Apple A5:ksi nimeämä järjestelmäpiiri. Järjestelmäpiirin valmistajaksi on esitetty Samsungia jo viime maaliskuussa, mutta varmuutta erityisesti piirien alkuperämaasta ei ole ollut. Reutersin mukaan piirien valmistus on totta tosiaan Samsungin heiniä, mutta niitä ei valmistetakaan Aasian halpaa työvoimaa tarjoavissa maissa, vaan Applen kotimaassa Yhdysvalloissa.
Reuters kertoo, että Samsung on investoinut 3,6 miljardia dollaria Texasissa sijaitsevaan tehtaaseen, jonka aiemmin valmisti pääasiassa NAND flash -piirejä. Sisäpiiritieto kertoo, että austinilaistehtaan ei-flash-piirejä valmistava osa on miltei kokonaan käytössä A5-piirien valmistukseen. Tehtaan logiikkapiirejä valmistava puoli työllistää noin 1100 työntekijää ja flash-piirit noin 2300 työntekijää.
Applen suunnittelema A5-järjestelmäpiirin valmistaja on siis Samsung, mutta siltä löytyy muun muassa kahden Brittifirman piirejä -- ARM Cortex A9 -tuplaydinsuoritin sekä Imagination Technologiesin kaksiytiminen PowerVR SGX543MP2 -grafiikkaprosessori.
Applen ja Samsungin läheisistä väleistä kerrotaan yleensä vain kaksikon välisten oikeusjuttujen yhteydessä. Kyseessä on kuitenkin varsinainen symbioosi tai kenties viha-rakkaus-suhde.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Samsung Apple A5
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.