Chile kielsi SIM-lukituksen kaikista puhelimista

Teemu Laitila
5. tammikuuta, 2012 12:52

Chilessä on tammikuun alusta alkaen kielletty matkapuhelinten lukitseminen toimimaan vain yhden operaattorin verkossa. Päätöksen myötä Chilestä tuli yksi harvoja maita, jossa SIM-lukituksen käyttö on kielletty kokonaan.
Päätös koskee myös aiemmin ostettuja puhelimia, joissa SIM-lukitus on käytössä. Vanhempien puhelinten lukituksen voi purkaa ilmaiseksi tarkoitusta varten perustetussa nettipalvelussa puhelimen yksilöllisten tietojen kuten IMEI-koodin perusteella. Lisäksi Chileläiset saivat omistusoikeuden omaan puhelinnumeroonsa, mikä helpottaa operaattorinvaihtoa numeron pysyessä samana.
Aiemmin SIM-lukitus on kielletty kokonaan esimerkiksi Singaporessa ja Israelissa.
Suomessa SIM-lukitus on yleinen käytäntö osamaksulla eli kytkykaupalla myytyjen puhelinten kohdalla. Silti kytkykauppasopimusten alaistenkin puhelinten lukituksen saa yleensä purettua myös kesken sopimuskauden, kunhan ensin maksaa operaattorille laitteen hinnan kokonaisuudessaan.
Vaikka määräaikaisiin sopimuksiin perustuva kytkykauppa ja SIM-lukitus osaltaan rajoittavat asiakkaan mahdollisuuksia vaihtaa halutessaan operaattoria, silti kykykauppa on monille ainut vaihtoehto keskiverto tietokoneen hintaisen älypuhelimen hankkimiseksi.

Lue myös nämä
Tägit
SIM-lukitus kytkykauppa
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.