Murtazin selittelee: Lumian heikko kysyntä syynä Nokian älypuhelinyksikön myyntiin

Manu Pitkänen
7. tammikuuta, 2012 11:55

Venäläisbloggari Eldar Murtazinin väitettä Nokian aikeesta myydä älypuhelinbisnes Microsoftille siteerattiin laajalti. Uudessa haastattelussa Murtazin yrittää valottaa hänen väitteensä taustoja.
Murtazin antoi haastattelun analyytikko Tero Kuittiselle. Molemmat miehet tunnetaan hyvin kriittisestä ja negatiivisesta suhtautumisesta Nokiaa kohtaan.
Murtazinin mukaan Nokia ja Microsoft neuvottelivat myynnistä jo viime toukokuussa, jolloin hän myös ilmoitti asiasta Twitterissä. Asia jäi kuitenkin silleensä kesäksi ja syksyksi, mutta syytä neuvotteluiden kuihtumiselle Murtazin ei antanut. Älypuhelimien myynti Microsoftille tuli bloggarin mukaan jälleen ajankohtaiseksi marraskuussa, kun yhtiöille selvisi Lumia-mallien heikko kysyntä ja operaattoreilta saatu huono palaute.
Samsungin ja HTC:n vaisu asenne Microsoftin Windows Phone -alustaa kohti on myös vaikuttanut neuvotteluiden uudelleenkäynnistymiseen.
Murtazin myös täsmensi mitä Nokia olisi myymässä Microsoftille. Enää kaupan ei olekaan koko älypuhelintuotanto, vaan pelkästään high-end-mallit. Nokia aikoisi kaupan jälkeen keskittyä edullisten älypuhelimien ja halpojen peruspuhelimien tuotantoon. Kehitteillä olevan Meltemin ansiosta älypuhelimien ominaisuudet voitaisiin tuoda äärimmäisen halpoihin puhelimiin.
Eilen ilmeni, että Nokia osti norjalaisen Smarterphone OS:n, joka mahdollistaa älypuhelimista tutut ominaisuudet jopa 25 dollaria maksavissa puhelimissa.
Selittelystä huolimatta väite tuntuu varsin kaukaa haetulta, sillä myyntineuvottelut olisivat lähteneet liikkeelle pelkkien ennakkotilausmäärien ja kahden ensimmäisen viikon myyntimäärien perusteella. Lumia 800 tuli myyntiin muutamassa Euroopan maassa marraskuun puolivälissä. Kuvattu tilanne vaikuttaa varsin hätiköidyltä.
Kaiken lisäksi Lumia 800:n ennakkotilausten raportoitiin sujuneen paikoin jopa ennätyksellisen hyvin.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Microsoft Windows Phone Nokia Lumia Smarterphone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.