ZTE paljasti: Windows Phone -lisenssi muodostaa parikymppiä puhelimen hinnasta

Teemu Laitila
20. tammikuuta, 2012 13:01

Kiinalainen puhelinvalmistaja ZTE on kertonut käyttöjärjestelmälisenssin hinnan muodostavan noin parinkympin osuudn Windows Phone -laitteiden kokonaishinnasta. Aiempien arvioiden mukaan ainakin isot valmistajat kuten Samsung saisivat lisenssinsä huomattavastikin halvemmalla.
ZTE:n kertomat luvut ovat ensimmäiset julkiset tiedot Microsoftin harjoittamasta lisensointipolitiikasta. Aiemmin on arvioitu, että Samsung ja HTC maksaisivat Microsoftille laitekohtaisesta Windows Phone -lisenssistä 10 - 15 dollarin eli keskimäärin vajaan 10 euron verran.
Aasialaisten halpapuhelinvalmistajien kuten ZTE:n aiemmin suosima Android on valmistajalle käytännössä ilmainen, sillä Google ei peri lisenssimaksuja laitevalmistajilta. Hintaero Androidin ja Windows Phone -järjestelmien välillä selittääkin miksi esimerkiksi ZTE ei ole kyennyt tuomaan WP-puhelimia markkinoille samaan hintaan kuin Android-malleja.
Microsoft on kuitenkin toistuvasti esittänyt, että Android ei suinkaan ole ilmainen. Yhtiön mukaan Android sisältää Microsoftin patentoimaa tekniikkaa, jonka käyttäminen edellyttää lisenssin ostamista Microsoftilta. Yhtiö onkin onnistuneesti solminut lisenssisopimuksia suurimpien Android-valmistajien kanssa.
Erikoisessa tilanteessa Microsoft saa siis lisenssimaksuja lähes kaikista Samsungin ja HTC:n valmistamista puhelimista riippumatta siitä, käytetäänkö niissä Windows Phone -järjestelmää vai ei.
Lisenssimaksuja onkin pidetty pääasiassa Microsoftin taktiikkana vähentää Androidin houkuttelevuutta nostamalla sen käytön hinta käytännössä samalle tasolle kuin mitä WP-lisenssin ostaminen maksaisi. Esimerkiksi Samsungin on uskottu neuvotelleen Microsoftin tekniikoihin oikeuttavan "Android-lisenssin" hinnaksi noin 10 euroa per puhelin eli kustannukset pysyvät samalla tasolla.

Lue myös nämä
Tägit
Microsoft ZTE Windows Phone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.