Applen tuotteiden eettisyys kyseenalainen

Manu Pitkänen
27. tammikuuta, 2012 15:45

The New York Times julkaisi eilen verkkosivuillaan kattavan uutisen, jonka perusteella Apple painostaa sopimusvalmistajiaan tekemään töitä työturvallisuuden kustannuksella.
Lehden mukaan valmistajat joutuvat tekemään tarkan selonteon paljonko tietyn komponentin osat maksavat sekä paljonko valmistukseen tarvitaan työvoimaa ja paljonko työntekijälle maksetaan palkkaa. Applen omat johtajat laskevat sen jälkeen hinnan, jonka yhtiö on valmis maksamaan komponentista. Komponenttien katteet jäävät yleensä vaatimattomiksi, minkä takia sopimusvalmistajat joutuvat miettimään mistä heidän tulisi tinkiä paremman tuoton saamiseksi.
Tuoton havittelu johtaa usein työolosuhteiden ja -turvallisuuden heikentymiseen. Työntekijät joutuvat painamaan töitä nopeammassa tahdissa ja tarvittavat kemikaalit vaihdetaan mahdollisimman edullisiin. Joissain tapauksissa työntekijät ovat esimerkiksi joutuneet pesemään iPhone-puhelimien ruutuja myrkyllisillä kemikaaleilla.
Applen toimitusjohtaja Tim Cook on raivoissaan lehden väitteistä. Työntekijöilleen lähettämässään sähköpostissa Cook toteaa, että jokainen ihminen sen koko tuotantoketjussa on erittäin tärkeä. Cookin mukaan on loukkaavaa väittää jotakin muuta. Foxconnin (Applen tärkeä sopimusvalmistaja) entisen johtajan mukaan Applea ei ole kiinnostanut mikään muu kuin tuotteiden laadun parantaminen ja tuotantokustannusten leikkaaminen.

Lue myös nämä
Tägit
Apple iPad 2 Apple iPhone Apple iPad
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.