Arvostelussa Nokia Lumia 800 - uusi aluevaltaus

Matti Robinson
31. tammikuuta, 2012 14:40

Noin vuoden odottelun jälkeen Nokia sai vihdoin ja viimein toimitettua ensimmäisen Windows Phone -puhelimen Puhelinvertailu.comin testipenkkiin. Loppuvuodesta useissa Euroopan maissa julkistettu ja virallisesti helmikuun ensimmäinen päivä (huomenna yöllä) Suomeen saapuva puhelin pyrkii vastaamaan paitsi kilpailijoiden Windows-puhelimille, myös uuden sukupolven iPhonelle ja Android-puhelimille.
Pyrimme tässä arvostelussa valottamaan millaisen avauksen Nokia tekee älypuhelinmarkkinoille uuden alustan osalta. Lisäksi vertailemme puhelinta Nokia N9:ään, joka ulkoisesti vaikuttaa lähes identtiseltä.

Tekniset tiedot


Nokia Lumia 800

KäyttöjärjestelmäWindows Phone (Mango)
Paino142 g
Mitat (LxKxS)116,5 mm x 61,2 mm x 12,1 mm
Näytön koko3,7 tuumaa
Näytön resoluutio800 x 480
RAM-muistia512 megatavua
Kameran tarkkuus8 megapikseliä
Ilmoitettu puheaika13 tuntia



Lisää teknisiä tietoja, käyttäjien arvosteluja ja hintatietoja löydät Edukas.fi:stä.

Muotoilu ja rakenne


Kuten monet jo varmasti tietävät, Lumia 800 jatkaa muotoilussaan Nokia N9:stä tuttua, hyväksi havaittua linjaa. Kaarevat linjat ympäröivät puhelinta lukuunottamatta terävästi katkaistuja ylä- ja alareunaa. Ellipsityylistä päätyprofiilia tuotiin esiin jo Nokia N8:ssa, mutta N9:n ja Lumia 800:n myötä siitä on onnistuttu tekemään huomattavasti aiempaa elegantimpi. Pyöreitä linjoja mukaileva näytön lasipinta tuo erityisen hyvin esille puhelimen muodot.
Materiaalivalinnatkin ovat tutut N9:stä. Halvanoloisen muovin sijaan Lumia 800:ssa voi hyvällä omalla tunnolla puhua laadukkaasta polykarbonaatista, joka syväväritettynä vanhenee Nokian mukaan naarmujenkin kanssa arvokkaammin -- tämä tuli todettuakin. Krominväristen fyysisten nappien ja kameran ympärillä olevan koristelun tai kumisten läppien sijaan muuta kotelointia mukailevien muovisten liitinsuojien osaltakaan rauhallinen ulkoilme ei järky.
Puhelimen ulkoreunoista löytyvät kamerapainike, äänenvoimakkuuden säätimet, lukitusnäppäin sekä micro-SIM- ja microUSB-liittimet. Windows Phone -puhelinten vakiokalustoa ovat puolestaan kosketusherkät painikkeet näytön alla.
Kuten N9:n kohdalla, muotoilu on ehdottomasti yksi puhelimen parhaista puolista Lumia 800:ssa.

Näyttö


Lumia 800:n näyttö perustuu Nokian viimeaikoina suosimaan AMOLED-paneeliin, jota on parannettu ClearBlack-menetemällä. Näytön resoluutio on keskiverto 800x480, joka jää selvästi mm. iPhonen resoluutiosta, mutta on samalla huomattavasti Symbian-älypuhelimia tarkempi. ClearBlack mahdollistaa paremman erottelukyvyn erityisesti päivänvalossa ja muuten kirkkaissa olosuhteissa. Käytännössä se toimii samalla tavoin kuin polarisoidut aurinkolasit.
Vaikka näyttö on resoluutionsa suhteen vaatimaton, erityisesti suhteessa uusimpiin HD-tason näyttöihin (Samsung Galaxy Nexus), ei se jätä muuten juurikaan toivomisen varaa. Suuremmasta näytöstä ja resoluutiosta olisi toki hyötyä muun muassa verkkoselaamisessa, mutta erinomaisen värientoiston ja aidon mustan läsnäolon ansiosta esimerkiksi kuvien ja videoiden katsominen on antoisaa. Puhelimen käyttöliittymää ei ole tehty hyödyntämään suurempia resoluutioita, joten resoluution kasvu ei toisi merkittävää parannusta tilanteeseen.
Oman mausteensa näyttöön tuo jo muotoiluosiossa mainittu kaareva lasipinta, jonka ansiosta (yhdessä syvän, aidon mustan kanssa) kuva vaikuttaa olevan lähes lasin pinnassa.

Yhteydet, muisti ja prosessori


Muistia Lumia 800:ssa on Windows-puhelimille tyypillisesti 512 megatavua, joka on todettu varsin riittäväksi WP-ympäristössä muun muassa HTC Radarin kohdalla. Hyvin rajatun muistinkäytön vuoksi tarvetta suuremmalle määrälle ei juurikaan löydy, joskaan lisä RAM-muisti ei koskaan ole haitaksi.
Suorittimena puhelimessa on 1,4 gigahertsin kellotaajuudella hyrräävä Scorpion, joka on hertseissä mitattuna aivan Windows-puhelinten kärkitasoa. Vaikka kyseessä on yksiytiminen suoritin, ei mainittavaa hidastelua tapahdu. Sulavasti toimivana Windows Phone -alusta toimii neljännestä hitaammallakin suorittimella. Grafiikkapiiri on hieman vanhahko Adreno 205, joten peleiltä ei ole syytä odottaa uusimpien Tegra-alustojen tasoista konsoligrafiikkaa.
Sisäistä tallennustilaa laitteesta löytyy 16 gigatavua, mutta valitettavasti lisätallennustilalle ei ole microSD-muistikorttipaikkaa.
Lumia 800 tukee neljää GSM-taajuutta (850/900/1800/1900) ja neljää 3G-taajuutta (850/900/1900/2100), tavanomaisia Bluetooth- ja WiFi-yhteyksiä, sekä avustettua GPS-paikannusta. Huomion arvoista on, että Lumia 800 tukee muun muassa N9:n, iPhone 4:n ja iPhone 4S:n tavoin vain micro-SIM-kortteja, joten mikäli aiemmin ei sellaista omista, joutuu hankkimaan operaattoriltaan uuden SIM-kortin.
Lataaminen sekä tietokoneeseen liittäminen tapahtuu microUSB-johdolla. Tietokoneeseen liitettäessä tulee käyttää Zune-ohjelmistoa tai Mac OS X -käyttöjärjestelmässä Windows Phone Connector -sovellusta. Lumia 800:aa kuten muitakaan Windows-puhelimia ei ole mahdollista liittää koneeseen USB-massamuistitilassa.
Lumia 800:n akku on 1450 mAh, joka tarkoittaa, ettei puhelimen akkukestolta voi odottaa mitään maata mullistavaa. Näin oli myös käytännössä. Testin aikana puhelinta joutui lataamaan lähes poikkeuksetta päivittäin, joskin puhelimen käyttö näissä olosuhteissa oli hieman tavallista aktiivisempaa. Puhelinvertailu.comin testiin toimitettu Lumia 800 sai akkuongelmaa korjaavan päivityksen heti testin alussa, emmekä havainneet mitään ongelmia.

Käyttöliittymä ja käytettävyys


Kuten jo tarkemmin Mango-päivitystä eli Windows Phonen niin kutsuttua 7.5-versiota tarkastelevassa jutussamme totesimme, käyttöliittymä on varsin toimiva, joskin muutamia pieniä puutteita tai ongelmia löytyy. Käyttöliittymän toiminta on erittäin sulavaa, mutta muutamien ominaisuuksien kohdalla olisi toivonut parempaa toteutusta.
Moniajonäkymä, joka avautuu takaisinnapin pitkällä painalluksella, koostuu viimeisimmistä käytetyistä sovelluksista. Tämä on sinänsä varsin looginen tapa järjestää lista, mutta valitettavasti viiteen sovellukseen rajaaminen hankaloittaa ainakin tehokäyttäjien arkea. Kaikki sovellukset eivät myöskään muista tilaa, mikäli ne eivät ole viiden viimeksi käytetyn sovelluksen joukossa.
Toinen mielestäni heikosti toteutettu ominaisuus on näytön alapuolelta löytyvän hakunapin toiminnallisuus. Olisi suotavaa, että napin toiminta olisi sovelluskohtaista. Tällä tavoin sovelluksissa, joissa haku on tärkeä ominaisuus, siihen pääsisi helpommin käsiksi. Tällä hetkellä Windows Phonessa hakunappi vie aina Bingin verkkohakuun, joka itsessään ei ole huonosti toteutettu. Bing-haun yksi parhaista -- tai ainakin hauskimmista -- puolista on sen visuaalinen haku, jolla voi etsiä QR-koodeja ja tekstiä kameran avulla. Haetun tekstin voi tämän jälkeen myös kääntää haluamalleen kielelle. Mikäli alueeksi vaihtaa Yhdysvallat, onnistuu lisäksi muun muassa kirjojen ja CD- ja DVD-levyjen kansien sekä viivakoodien tunnistaminen.
Muutamasta ongelmasta huolimatta käyttöliittymä toimii hyvin. Windows Phonen Live Tile -tiilinäkymä mahdollistaa widget-tyylisesti sisällön näyttämisen päänäkymässä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi sähköpostisovellus näyttää montako uutta viestiä on, sääsovelluksen tiili näyttää tärkeimmät säätiedot ja uusimman Facebook-päivityksen näkee ryhmän tai henkilön tiilestä. Tiilien lisääminen, poistaminen ja järjestäminen on tehty erittäin intuitiiviseksi. Helposti pitkähköksi muodostuvat tiili- tai sovelluslistat kaipaavat tosin mahdollisuutta järjestellä ohjelmia kansioihin.
Päivittyvien tiilien lisäksi alusta tukee myös niin kutsuttuja toast-ilmoituksia. Nämä sovelluskohtaiset ilmoitukset esimerkiksi tekstiviestin tai pikaviestin saapumisesta ilmestyvät näytön yläreunaan. Ilmoituksesta painettaessa siirrytään suoraan sovellukseen ja siellä tapahtuneeseen tapahtumaan. Toast-ilmoitukset näkyvät riippumatta näkymästä ja kertovat tärkeimmät tiedot. Lyhyttä tekstiviestiä ei siis tarvitse välttämättä avata nähdäkseen viestin, mikäli jokin tärkeä tehtävä on kesken.
Puhelimen lukitusnäkymästä löytyvät kello ja päivämäärä sekä tärkeimmät tiedot esimerkiksi uusista viesteistä ja vastaamattomista puheluista. Musiikkia soittaessa lukitusnäkymästä voi myös vaihtaa kappaletta ja keskeyttää soiton.
Näytön oikeasti ylänurkasta löytää kellon, jonka kaverina yläpalkissa ilmoitetaan akun varaus sekä WLAN- ja Bluetooth-yhteydet ja puhelinverkon kenttä sekä datayhteyden laadusta ilmoittava kirjain. Itsestään piiloon menevät ikonit saa esille liu'uttamalla sormea näytön yläpuolelta näytölle.
Kaipaamaan jää muista älypuhelinalustoista tuttua laajennettavaa ilmoituspalkkia, johon on usein integroitu esimerkiksi datayhteyden, Bluetoothin ja muiden ominaisuuksien kytkimiä.

Kamera, valokuvat ja videot


Lumia 800:n takakannesta löytyy 8 megapikselin kamera ja kaksi LED-salamaa. Nokialle tyypillisesti kameran vierustasta löytyy sanat Carl Zeiss Tessar, joka tarkoittaa, että laadun takeena on tunnettu optiikkaan keskittynyt yhtiö. 8 megapikselin still-kuvien lisäksi kamera pystyy tallentamaan 720p-teräväpiirtokuvaa 30 kehyksen sekuntivauhdilla.
Kyseessä on 28mm laajakuvalinssi, jonka valovoima (F2.2) on keskivertoälypuhelinta huomattavasti parempi. Kamera mahdollistaa 4:3-kuvasuhteen kuvien ottamisen 8 megapikselin tarkkuudella ja 16:9-kuvasuhteen laajakuvat tapahtuvat reilulla 7 megapikselillä.
Kamerasovelluksen asetukset ovat kattavat. Omat valinnat löytyvät muun muassa kuvaustiloille, valkotasapainolle, valotusarvolle, ISO-arvolle, kohdistustilalle, kontrastille, tarkennustilalle ja välkynnän poistolle.
Mitään mullistavaa Lumia 800 ei tarjoa kamerallaan, mutta massiivisia pettymyksiäkään se ei aiheuta. Kamera on kelvollinen ja erityisesti Windows-puhelinten valikoimassa kestää vertailua.

Esimerkkikuvat




Puhelut ja osoitekirja


Windows-puhelinten osoitekirjana toimii sovellus nimeltä Ihmiset. Sovellus tarjoaa paitsi perinteisen osoitekirjan monipuolisine henkilötietoineen, myös tietoa henkilöiden käyttämistä sosiaalisista palveluista. Sovellus koostuu kolmesta paneelista, joista yksi on perinteinen aakkosellinen osoitekirja, toinen sosiaalisten palveluiden tilapäivitysten lista ja kolmas listaa viimeisimmät yhteydenotot.
Henkilöiden profiilisivuilta löytyvät henkilön tiedot, viimeisimmät tilapäivitykset, yhteydenpitohistoria ja henkilön Facebookiin lisäämät kuvat. Osoitekirjasta löytyviä henkilöitä voi järjestellä myös ryhmiin, jolloin esimerkiksi tilapäivityksiä tai kuvia voi tarkastella ryhmittäin. Sekä ryhmiä että yksittäisiä henkilöitä on mahdollista kiinnittää aloitusnäyttöön.
Puhelujen tekeminen onnistuu tavalliseen tyyliin joko osoitekirjan (Ihmiset) kautta tai Puhelu-sovelluksesta, josta löytyvät perinteinen numeronäppäimistö sekä puheluhistoria.

Viestit ja sähköposti


Viestien ja sähköpostisovelluksen saralla Lumia 800 ja Windows Phone ovat pitkälti samaa harmaata massaa. Mitää uutta ja hienoa ei ole, mutta toisaalta miltei kaikki tarpeellinen on toteutettu. Viestit-sovellus mahdollistaa paitsi tekstiviestien, myös Facebook- ja MSN Messenger -viestit. Toivottavaa olisi, että sovellus tukisi myös muita pikaviestimiä, kuten Google Talkia.
Sähköpostin kohdalla kaikki sujuu niin ikään moitteetta. Aiemmasta Windows Phone -versiosta poiketen nyt tuki on myös yhdistetyille sähköpostitileille. Tämä tarkoittaa, että halutessaan kaikki eri sähköpostiosoitteisiin tulevat sähköpostit näkee yhdestä ja samasta näkymästä.
Yksi Mango-version tärkeimmistä uudistuksista oli ääkkösten saapuminen virtuaaliseen QWERTY-näppämistöön. Tämä olikin Nokian kannalta varmasti yksi olennaisimmista muutoksista. Kaiken kaikkiaan viestittely toimii Lumia 800:lla hyvin ja tulevaisuudessa mahdollisten Skypen ja muiden pikaviestimien avustuksella toiminnallisuus todennäköisesti paranee.

Selain


Lumia 800:n selain on tuttu aiemmista Windows Phonen Mango-versiolla varustetuista puhelimista. Käytännössä siis viime syksystä lähtien selain on pysynyt samanlaisena. Selaimen yleinen toimintanopeus ja -sulavuus on erittäin hyvällä tasolla, eikä sen osalta jää juurikaan eroa kilpailijoihin.
Joissakin verkkoselainten benchmark-testeissä Lumia 800 häviää selvästi iPhone 4S:lle, mutta iPhone 4:n kanssa ollaan miltei samalla viivalla. Suositun Samsung Galaxy S II -älypuhelimen kanssa benchmark-testit menevät yleisesti ottaen Samsungin suuntaan, mutta selvittääpä Lumia 800 ainakin yhden HTML5-testin selvästi voitollisena.
Lumia 800:ssa verkkoselaimena toimiva Internet Explorer 9 -mobiiliselain toimii varsin kilpailukykyisesti. Verkkosivut latautuvat nopeasti ja näkyvät Flash-sisältöä lukuunottamatta hyvin. Tätä todistaa myös 100/100 tulos Acid3-testissä. Selaimen suurimpana puutteena voidaankin pitää Flash-tuen puutetta, vaikkakin esimerkiksi YouTube-videot voidaan katsoa iPhonen tavoin omassa ikkunassaan. Samoin toimivat myös HTML5-videot.

Kartat ja navigointi


Nokian merkittävin etu kilpailijoiden Windows Phone -laitteisiin verrattuna on sen omat kartta- ja navigointipalvelut. Nokian omistaman Navteq-karttayhtiön palvelut on integroitu osaksi Windows Phone -käyttöjärjestelmää, eikä kilpailijoilla ole tarjota vastaavanlaajuista pakettia. Kyseessä on siis Microsoftin myöntämä yksinoikeus Nokialle.
Nokia Kartat ja Nokia Navigointi tarjoavat perinteisen karttasovelluksen sekä pääasiassa autonavigointiin suunnatun navigaattorisovelluksen. Erityisesti ennen Mangoa Windows Phonen kartta- ja navigointiratkaisut olivat heikolla tolalla, mutta samaa ei voida sanoa Lumia 800:sta.
Symbian-puhelinten tavoin Lumia 800:n karttasovellus sisältää muun muassa englanninkieliset Lonely Planetin oppaat, ravintola- ja hotelliarvostelut ja kuvat kohteista. Kartat voi ladata valmiiksi maittain, jolloin navigoidessa verkkoyhteys ei ole tarpeen. Samalla tapaa onnistuu myös ääniohjauksen äänien lataaminen.
Navigointisovellus ei toimi aivan yhtä sulavasti kuin karttasovellus, mutta ajon aikana kartan selaaminen ei kai olekaan niin tärkeää. GPS-koordinaatit laite saa nopeasti riippumatta sovelluksesta. Karttojen kenties huonoin puoli on se, ettei mikäänlaisia suosikkeja ole mahdollista tallentaa.
Profiileihin tallennettuihin osoitteisiin saa ajo-ohjeet profiilista löytyvää osoitekenttää painamalla. Tällöin kuitenkin aukeaa Windows Phonen tavallinen karttasovellus eikä Nokia Kartat. Nokia Navigointiin eli autonavigointitilaan osoite on aina syötettävä kirjoittamalla -- tai kopiointiominaisuutta käyttäen.

Muut sovellukset


Puhelimen muihin esiasennettuihin sovelluksiin kuuluvat muun muassa Xbox Live -pelisovellus, sovelluskauppa Marketplace, Microsoft Office sekä musiikki- ja videosoitin, joka integroi Zunen ja Nokia Musiikin. Lisää sovelluksia saa ladattua ja ostettua Marketplacesta, jossa uusimpien tietojen mukaan on noin 60 000 sovellusta.
Lumia 800:n kannalta mielenkiintoisin on yksinoikeudella Lumia-sarjan puhelimista löytyvä Nokia Musiikki. Se tarjoaa useita eri tyylilajin kanavia, jotka toimivat ikään kuin radiokanavat. Erona radiokanaviin Nokia Musiikissa on mahdollista hypätä kappaleiden yli. Kappaleita ei ole kuitenkaan mahdollista valita eikä kelata.
Microsoft Office on erittäin tervetullut parannut Symbian-puhelimista tuttuun QuickOfficeen. Nopeasti toimiva MS Office tarjoaa tuen tärkeimmille tiedostoformaateille ja yhdessä ladattavan Adobe Readerin kanssa ei juuri jää varaa valittamiselle. Ilmaista pilvitallenustilaa tarjoava SkyDrive mahdollistaa dokumenttien helpon jakamisen esimerkiksi puhelimen ja kotikoneen välillä.
Xbox Liven tärkein ominaisuus on saavutukset. Pelikonsolista tutut saavutukset tuovat hieman lisäarvoa pelaamiseen. Mikä kotoa konsoli ja Xbox Live -tunnus jo löytyy, huvia puhelimen Xbox Live -ominaisuuksista on kenties vielä enemmän. Lisäominaisuuksia, kuten kavereille viestittämisen, saa mikäli ostaa Gold-jäsenyyden. Muistutettakoon vielä, että Marketplacesta ostetut pelit ovat kokeiltavissa ennen ostoa, joten muutamien eurojen sijoitustakaan ei tarvitse tehdä sokkona.

Yhteenveto


Lumia 800 on hyvä avaus Nokialta. Puhelin ei missään nimessä ole täydellinen, mutta Windows-puhelinten saralla se on ehdottomasti kärkikastia. Puhelimen tekniikka ei kaikilta osin vastaa markkinoiden kärkeä -- erityisesti Android-puhelimien parhaimmistoon jää suuri ero puhtaassa prosessointitehossa. Varsinaiseen käyttöön se ei kuitenkaan vaikuta, ainakaan suuresti.
Lumia 800 on erittäin sulava käyttää, eikä tuplaydinsuoritinta tai esimerkiksi suurempaa määrää muistia kaipaa kuin ehkä pelejä pelatessa. Lumia 800:n kohdalla ongelmat ovat samat kuin aikaisemmin käyttämieni Mango-puhelinten kanssa: alustan rajoittuneet liitäntämahdollisuudet ja heikohkosti toteutettu moniajo. Myös ekosysteemin nuoruuden huomaa, Windows Phone ei ole vielä aivan valmis tuote. Muun muassa Xbox Liven, Marketplacen ja Musiikkikaupan toteutuksissa on mielestäni parantamisen varaa.
Ongelmat ovat kuitenkin huomattavasti plussapuolia pienempiä. Muotoilua on kehuttu N9:stä lähtien, sosiaalisen median ja osoitekirjan integrointi on toteutettu hyvin ja Nokian oma navigointipalvelu täydentää Windows Phonen aiemmin heikohkoa karttasovellusta. Perinteisempien ominaisuuksien, kuten puhelujen, teksti- ja pikaviestien sekä sähköpostin toiminta on hyvällä tasolla, ja verkkoselain on vertailtavissa Androidin ja iPhonen selaimiin.
Lumia 800 löytää varmasti tiensä useiden Symbian-käyttäjien kouraan, eikä syyttä. Windows Phone on sulavampi ja helppokäyttöisempi alusta, joka sopii suurimmalle osalle älypuhelinkäyttäjistä. Alustalla on paljon yhteistä iOS:n kanssa, joten tehokäyttäjien tulee tarkemmin arvioida riittävätkö alustan muokattavuus, sovellusvalikoima ja liitäntäominaisuudet.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Windows Phone Nokia Lumia Windows Phone Mango Windows Phone 7.5
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.