Oikeus päätti ruudunlukituskiistan Applen eduksi, Motorolan laitteet myyntikieltoon?

Teemu Laitila
17. helmikuuta, 2012 16:45

Saksalainen oikeus on päättänyt Motorolan puhelimissaan käyttämän ruudunavausmekanismin loukkaavan Appelle myönnettyä patenttia. Kyseessä on niin kutsuttu "Slide to unlock" toiminto, joka jossain muodossaan löytyy lähes kaikista kosketusnäytöllisistä puhelimista.
Päätöksen myötä Appella on mahdollisuus vaatia oikeudelta myyntikieltoa Motorolan tuotteille, joissa käytetään kiistan kohteena ollutta patenttia. Motorola ei kuitenkaan usko päätöksen vaikuttavan myyntiin, sillä yhtiö aikoo muuttaa laitteidensa lukitustoimintoa tulevissa ohjelmistoversioissa. Päätös ei FOSS-blogin mukaan koske esimerkiksi Motorolan Xoom-tablettia, jossa lukitustoiminto on toteutettu eri tavoin. Motorola aikoo myös valittaa päätöksestä.
Applen patentissa kuvaillaan tekniikkaa, jossa kosketusnäytöltä tunnistetaan kosketus laitteen ollessa lukittuna, jonka jälkeen laitteen lukitus avataan, jos näytöltä havaitaan tietyn kuvan ennalta määrätty liike. Xoom välttyi tuomiolta semanttisen eron perusteella, sillä laitteen lukitusmekanismissa kuvan liikettä ei ole "ennalta määrätty".
Ruudun lukitukseen liittyvä kiista on osa Applen ja Motorolan Saksassa käymää patenttikiistaa. Kuun alussa Motorola voitti eri tapauksen, jossa kyseessä oli erimielisyydet GPRS-standardiin liittyvien patenttien lisensoinnin hinnoista ja niiden kohtuullisuudesta. Päätöksen jälkeen Apple joutui lopettamaan muutamien iPhone- ja iPad-mallien myynnin omassa verkkokaupassaan hetkellisesti, mutta Applen valitettua päätöksestä myynti on päässyt jatkumaan.
Uusimman päätöksen jälkeen Apple voi puolestaan vaatia Motorolalle myyntikieltoa, mutta ainakin teoriassa mahdollisuutena on myös kiistojen sopiminen ja molempien luovuttaminen omissa vaatimuksissaan.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Motorola
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.