Täysimittainen Linux saapuu Android-puhelimiin

Matti Robinson
22. helmikuuta, 2012 12:35

Maailman suosituimpiin Linux-distribuutiohin kuuluva Ubuntu on laajentumassa pian Android-puhelimiin. Yhteistyössä Canonicalin kanssa toteutettu Ubuntu for Android mahdollistaa täyden työpöytä-Linuxin sijoittamisen älypuhelimeen. Androidin kanssa kernelin eli käyttöjärjestelmän ytimen jakava Ubuntu tekee siis Android-älypuhelimesta telakoituvan työpöytäkoneen.
Ubuntu for Android vaatii toimiakseen puhelimelta tuplaydinsuoritinta, HDMI- ja USB Host -tukea, puolta gigaa RAM-muistia sekä kaksi gigatavua tallennustilaa Ubuntu-käyttöjärjestelmälle. Telakan avulla puhelin on mahdollista yhdistää näyttöön sekä ohjainlaitteisiin, kuten hiireen ja näppäimistöön.
Telakoidessa puhelin käynnistää Ubuntun Androidin rinnalle ja toimii samanaikaisesti työpöytäkoneena ja puhelimena. Puhelimen toiminnallisuudet, kuten tekstiviestit, puhelut ja yhteystiedot ovat käytettävissä myös Ubuntu-työpöydältä.
Älypuhelinten tehon kasvaessa huimalla vauhdilla Canonical ei ole ainut, joka on huomannut suorituskyvyn tuomat uudet käyttömahdollisuudet. Motorola on jo pidempään tarjonnut omille high-end-puhelimilleen Webtop-toimintoa, joka vastaa perusidealtaan Canonicalin suunnittelemaa toteutusta. Myös Googlen on huhuttu suunnittelevan Chrome OS -järjestelmästä peräisin olevia työpöytätoimintoja Androidin seuraavaan isompaan Jelly Bean -nimellä tunnettuun päivitykseen.
Ubuntun kaupallista puolta kehittävä Canonical hakee Ubuntun sivustolla laitevalmistajista yhteistyökumppaneita. Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen konsepti, joka laajamittaisesti toteutuessaan voi jopa uhata nykyisiä työpöytäratkaisuja. Toistaiseksi tarjolla on tosin vain alla oleva demovideo, jolla Ubuntu vaikuttaa toimivan kuitenkin varsin hyvin. Lisää Ubuntu for Androidista voidaan kuulla tulevalla viikolla järjestettävillä Mobile World Congress -messuillla.

Lue myös nämä
Tägit
Android Ubuntu Ubuntu TV Android for Ubuntu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.