Samsungin uusi Exynos-prosessori lupaa lisää suorituskykyä vähemmällä kulutuksella

Teemu Laitila
24. helmikuuta, 2012 12:37

Samsung lupaa uuden mobiililaitteisiin tarkoitetun Exynos-prosessorinsa kasvattavan suorituskykyä noin neljänneksellä saavuttaen silti jopa puolet pidemmän akunkeston. Tuleva Exynos-malli sisältää kaksi enintään 1,5 GHz:n taajuudella toimivaa ydintä ja neliydinmallit saapuvat markkinoille myöhemmin (Samsungin esite).
Uudet Exynos-sirut valmistetaan Samsungin omissa tehtaissa 32 nanometrin HKMG-prosessilla, kun nykyisin käytössä olevat sirut perustuvat vanhempaan 45 nm prosessiin. Pienempään prosessiin siirtyminen tarkoittaa käytännössä tehonkulutuksen vähenemistä, jos käytössä on sama kellotaajuus. Yhtiön mukaan uusi valmistusprosessi mahdollistaa 30 prosenttia pienemmän tehonkulutuksen. Lisäsäästöjä saadaan muilla optimoinneilla kuten mahdollisuudella sammuttaa osia prosessorista ja dynaamisilla jännitteensäädöillä.
Samsungilta kerrotaan myös, että valmistusprosessi on tällä kertaa optimoitu nimenomaan tehonkulutuksen pienentämiseen eikä niinkään maksimaaliseen suorituskykyyn kuten edellisen sukupolven tapauksessa.
Tulevat Exynos-prosessorit tukevat LPDDR2- tai DDR3-muisteja. Graafiikasta huolehtii näytönohjain, joka sisältää neljä pikseliprosessointiyksikköä ja yhden geometriamoottorin sekä 128 KB L2-välimuistin. Näytönohjain tukee OpenGL ES 2.0 -rajapintaa. Suorituskyvyn kerrotaan kasvaneen kaksinkertaiseksi edelliseen sukupolveen verrattuna.
Uusia prosessoreita tullaan Samsungin mukaan käyttämään niin puhelimissa kuin tableteissakin, mutta tarkempia tietoja ensimmäisten laitteiden saapumisesta ei ole tarjolla.

Lue myös nämä
Tägit
Samsung Samsung Exynos
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.