Nokia esitteli vedenpitävää nanoteknologiaa

Matti Robinson
7. maaliskuuta, 2012 13:23

Nokia on esitellyt kehityksessä olevaa nanoteknologiaa, jonka tarkoituksena on pitää tulevaisuudessa puhelimet kuivina. Nokian Cambridgen kehitysosastolla kehitelty nanoteknologiaan perustuva pinta hylkii vettä supertehokkaasti.
Teknologia perustuu samaan periaatteeseen kuin esimerkiksi lootuskukan lehti tai hyönteisen siivet. Vesi ei tartu pintaan vaan liukuu pinnalla kuten teflonpannulla. Nokian kehittelemä superhydrofobinen pinnoite on kuitenkin tefloniakin hylkivämpi. Se muodostaa ilmakerroksen veden ja pinnan välille, jolloin vesi ei pääse kosketuksiin pinnan kanssa.
Keksintö on tarkoitus tuoda myös loppukäyttäjille, erityisesti kännykän kuoriin. Tällaisten kuorien avulla esimerkiksi puhelimen tiputtaminen vesilasiin voi olla täysin turvallista, joskaan ei suositeltavaa. Lisäksi pinnoitteella käsitelty laite pysyy paremmin puhtaana.
Suurin ongelma ulkopintojen pinnoituksessa on kestävyys. Jo nyt on mahdollista päällystää puhelimen sisusta superhydrofobisella pinnoitteella, mutta siellä se ei kulu samoin kuin ulkopinnassa. NRC Cambridgen johtavan tutkijan Chris Bowerin mukaan ulkopinnoite on kuitenkin jo "tosi lähellä" valmista.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia nanoteknologia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.