Hallitus huutokauppaa taajuuksia 4G-verkkoa varten

Manu Pitkänen
30. maaliskuuta, 2012 9:51

Hallitus on päättänyt huutokaupata 800 megahertsin taajuusalueen toimiluvat 4G-verkkoa varten. Huutokauppa suoritetaan viimeistään vuoden 2013 aikana ja tarjolla on 60 megahertsin edestä taajuuksia (2x30 MHz, huutokaupataan 2x5 MHz:n taajuuskaistapareina).
Viestintäministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan päätöksen ansiosta lähes kaikilla suomalaisilla on tulevaisuudessa mahdollisuus hankkia itselleen nopeudeltaan 26 Mb/s:n mobiililaajakaista. Taajuuksia huutokaupataan yhdelle toimijalle korkeintaan 2x15 MHz:ä, joten vähintään kahdella toimijalla on mahdollisuus hankkia itselleen matalia taajuuksia nopeaa mobiililaajakaistaa varten.
Huutokaupattava taajuusalue on ollut ongelmallinen, sillä se on vaatinut muun muassa neuvotteluita Venäjän kanssa. Viime vuonna Venäjä antoi luvan käyttää taajuusaluetta, mutta samalla se sai itärajalle puskurivyöhykkeen, jonne 800 MHz:n laajakaistaverkkoa ei saa rakentaa. Verkko on mahdollista rakentaa 1.800 ja 2.600 MHz:n taajuusalueita käyttäen. Myös radiomikrofonit ovat mutkistaneet taajuusalueen käyttöönottoa.
Lisää tietoa 800 MHz:n taajuusalueesta löytyy liikenne- ja viestintäministeriön muistiosta.

Lue myös nämä
Tägit
LTE 4G Liikenne- ja viestintäministeriö
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.