Nokia vuokraa Samsungin tehtaita Lumia-puhelinten valmistukseen

Manu Pitkänen
1. huhtikuuta, 2012 12:59

Nokia kertoi Puhelinvertailu.comille tammikuun alussa, että se aikoo keskittää Lumia-puhelinten valmistuksen omiin tehtaisiin. Lumia 800- ja Lumia 610 -puhelimet valmistetaan tällä hetkellä taiwanilaisen Compalin tehtailla. Suunnitelmiin on kuitenkin tullut mutkia matkaan, sillä yhtiö ei pysty yksin vastaamaan Windows-puhelinten kysyntään.
Nokian mukaan se ei pysty investoimaan uusiin tehtaisiin niin nopeasti kuin pitäisi. Markkinoiden kysyntä on aivan liian suuri Nokialle. Positiivista ongelmaa ei saada ratkaistua taiwanilaisilla tai kiinalaisilla ODM-valmistajilla, koska heillä pitää kiirettä Applen iPhone 5:n kanssa. Applen uusi puhelin julkaistaan todennäköisesti kesällä.
Hankala tilanne tuotantoketjussa on pakottanut Nokian harkitsemaan poikkeuksellista järjestelyä. Suomalainen matkapuhelinjätti on vuokrannut kahden vuoden ajaksi Samsungin Etelä-Amerikan ja Aasian tehtaat. Tehtailla Nokian on määrä valmistaa Lumia-älypuhelinten lisäksi tabletteja. Samsung vuokraa tehtaiden lisäksi niiden työvoiman Nokian käyttöön. Vuokra-aikaa voidaan pidentää toisella kahdella vuodella jos Nokian tehdasinvestoinnit lykkääntyvät odottamattomasta syystä.
Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kuvaili vuokrajärjestelyä seuraavasti:

Muuttuvat markkinaolosuhteet aiheuttavat lisääntyvässä määrin painetta Lumia-malliston tuotantoketjua kohtaan. Samsungin kanssa solmitun yhteistyön ansiosta pystymme vastaamaan näihin muutoksiin. Nyt kun tuotantoketjumme on turvattu, voimme jatkossa keskittyä omien tutkimus- ja kehitysinvestointien rakentamiseen.

Samsungin Lee Kun-Heen on tyytyväinen sopimukseen, jonka myötä Nokia on luvannut painaa villaisella korealaisyhtiöön kohdistuneet kartellisyytökset (LCD-näyttöjen ylihinnoittelu) ja niihin liittyvät vahingonkorvausvaatimukset. Samalla yhtiö sai lisenssin Nokian Pureview-kamerateknologiaan, jota aiotaan hyödyntää jo Galaxy S III:ssa.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Samsung
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.