Nokian uusi lippulaiva ensimmäisissä arvosteluissa: rauta saa kiitosta, Windows Phone ei

Teemu Laitila
4. huhtikuuta, 2012 13:35

Nokian uusi Windows Phone -alustaan perustuva lippulaivamalli Lumia 900 on tulossa myyntiin Pohjois-Amerikassa tämän viikon lopulla. Ennen myynnin aloittamista bloggaajat ja testaajat ovat saaneet uutuuspuhelimet käteensä ja arvostelut on julkaistu tänään.
Arvostelujen yleissävy vaihtelee suuresti. Toisissa teksteissä on keskitytty miettimään Windows Phone -alustan vikoja kun toiset arvostelijat ovat keskittyneet Nokian Lumia 900 -mallin rautaan sen kummemmin käyttöjärjestelmästä välittämättä. Teksteistä käy hyvin ilmi myös arvostelujen erilaiset lähtökohdat ja se, miten arvostelun lopputulos riippuu paljolti kirjoittajan ennakkoasenteesta huolimatta yleisestä pyrkimyksestä objektiivisuuteen.
Kävimme läpi muutamia alan suosituimpien sivustojen arvosteluja ja kokosimme linkit sekä pienen yleiskatsauksen lopputuloksesta.

The Verge


Arvostelun takana on sivuston päätoimittaja Joshua Topolsky. Vasta viime vuoden loppupuolella lanseerattu sivusto on kasvattanut suosiotaan ennätysnopeasti. Topolsky kehuu laitteen ulkomuotoa ja suunnittelua, mutta Windows Phone -järjestelmän rajoituksista johtuvia speksejä pidetään vanhentuneina siitä huolimatta, että käyttöjärjestelmä pyörii sulavasti. Kameran laatu ei miellytä Topolskya, vaikka kuvat eivät silti ole huonoimmasta päästä. Kamera saakin loppupisteissä vain välttävän arvion, yhtenä suurimmista ongelmista pidetään muitakin älupuhelinkameroita vaivaavia punertavia täpliä kuvan keskellä. Topolskyn arviossa suurin osa tekstistä kuluu Windows Phone -alustan puutteiden ruotimiseen. Kirjoittajan mielestä Windows Phone ei ansaitse enää kevennettyä kohtelua ja kirjoituksia kehityskelpoisuudesta, vaan alusta on jo ehtinyt siihen ikään, että sitä pitää arvioida samoilla tiukoilla kriteereillä kuin Androidia ja iOS-laitteita.
Lumia 900 review (Joshua Topolsky)

ArsTechnica


The Vergen tavoin ArsTechnican arvostelussa keskityään paljolti Windows Phone -alustaan. Kirjoittajan mukaa rauta on erittäin hyvää, mutta käyttöjärjestelmä ei edelleenkään pärjää kilpailijoilleen. Erityisesti artikkelin kirjoittaja Casey Johnston nostaa esiin Windows Phone -alustan graafisen ulkoasun, joka isoine fontteineen hukkaa paljon kallisarvoista ruututilaa, mikä aiheuttaa ylimääräistä tarvetta rullaamiselle ja pyyhkäisyille. The Vergen tapaan ArsTechica ei anna hyviä arvosanoja kameralle. Johnston myös nostaa esille kysymyksen, onko Windows Phone nykymuodossaan paras alusta tehokäyttäjälle.
The Nokia Lumia 900 review (Casey Johnston)

All Things Digital


The Wall Street Journal -lehden digisivusto AllThingsD selviää artikkelista kaikkein lyhyimmässä ajassa. Walt Mossbergin arvio on korkeintaan pintapuolinen. Mossbergin mukaan puhelin sopii mukavasti käteen ja taskuun. Toisin kuin muissa testeissä, akkukesto arvioidaan huonoksi. Tekstin perusteella myös kuormitus on ollut keskimääräistä kovempaa (selailua, tunnin mittainen elokuva verkosta toistettuna sekä tunnin mittainen puhelu). Akkukeston lisäksi selain arvioitiin erittäin huonoksi.
It?s Big, It?s Blue, It?s Windows, but Can It Beat Rival Phones? (Walt Mossberg)

Anandtech


Anandtechin arviosta vastaa Brian Klug. Anandtech on tunnettu perinpohjaisista ja tekniikkapainotteisista testeistään ja myös Lumia 900:n arvio keskittyi lähes pelkästään rautaa sekä osittain Nokian tarjoamiin sovelluksiin, jotka ovat tärkeä osa pakettia. Täysin muista testeistä poiketen Klug mainitsee kameran olevan edelleen Nokian vahva puoli ja kameran laatua kehutaan keskivertoa paremmaksi. Painoarvoa mielipiteelle antaa muita sivustoja tarkemmat kameratestit, jotka eivät perustu pelkästään silmämääräiseen kuvien arviointiin. Anandtechin arvion mukaan Lumia 900 luo jopa kilpailullisia paineita Android-valmistajille sekä Applelle. Vaikka monissa arvioissa on painotettu sitä, miten tärkeä Lumia 900:n julkaisu on Nokian ja Microsoftin kannalta, Anandtechin Brian Klug pitää uutta lippulaivaa vasta ensimmäisenä askeleena, joka on saatu kokoon uskomattoman nopealla aikataululla viimevuotisen strategiamuutoksen jälkeen. Todellisen Windows Phone -puhelimen julkaisu tapahtuu vasta seuraavan käyttöjärjestelmäversion myötä, kun Nokia on voinut käyttää kunnolla aikaa uuden puhelimen suunnitteluun.
Nokia Lumia 900 Review - Windows Phone with LTE (Brian Klug)

Lue myös nämä
Tägit
arvostelut Nokia Lumia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.